Detta är en artikel från Bryssel, TT:s korrespondent.

EU vill ha torskstopp i Östersjön

Telegram från TT / Omni
30 August 2019, 12.40, uppdaterad 30 August 2019, 13.03

Inga torskar ska få fångas i östra Östersjön nästa år, om EU-kommissionen får som den vill.

Även fritidsfisket stramas åt rejält, både i väst och öst.

EU:s fiskekommissionär Karmenu Vella bjuder på allvarsord i sitt pressmeddelande på fredagen om nästa års fiskekvoter.

"Trots ansträngningarna från våra fiskare och myndigheter är fiskebeståndet i Östersjön allvarligt, särskilt för torsken i öster och sillen i väster. I enlighet med vetenskapliga råd föreslår vi ett försiktigt paket för att garantera att hållbart fiske kan fortsätta i Östersjön", heter det från Vella.

Därför föreslås nu att torsk endast får tas upp som bifångst i östra Östersjön under 2020. I väster minskas kvoten samtidigt med nästan 70 procent jämfört med i år. För sillen i västra Östersjön föreslås samtidigt en ännu större kvotminskning, på drygt 70 procent.

Åtgärderna följer på flera larmrapporter under året. EU-kommissionen har redan tidigare i somras gett order om omedelbart torskstopp redan i år i de södra delarna av Östersjön. Nu föreslås också tuffare tag mot fritidsfisket, med ett allmänt förbud i de områden i öster där torsken är mest närvarande och en maxgräns på två torskar per fritidsfiskare och dag i västra Östersjön

Överlag innebär EU-kommissionens förslag till fiskekvoter rejäla sänkningar för allt utom sillen i Rigabukten och laxen i Finska viken.

Hur det i slutändan blir med kvoterna bestäms av EU-ländernas fiskeministrar i oktober.

Fakta: Fiskekvoter 2020

Här är EU-kommissionens förslag om fiskekvoter i Östersjön för 2020:

Även fritidsfisket av torsk berörs, med ett allmänt förbud i de områden i öster där torsken är mest närvarande och en maxgräns på två torskar per fritidsfiskare och dag i västra Östersjön.

Källa: EU-kommissionen.