Eurovisionartisterna förenades i sång

Årets Eurovision Song Contest ställdes in. I "Eurovision: Shine a light" fick årets artister sjunga tillsammans i en tolkning av Katrina and the Waves vinnarlåt från 1997.

Telegram från TT / Omni
16 maj 2020, 21.33

Med hopsatta videofilmer från årets deltagare blev "Love shine a light" ett framförande som krönte hela Eurovisionsändningen.

Det var också gott om svenskkopplingar i programmet. Bland annat medverkade Abba-medlemmen Björn Ulvaeus med en videohälsning.

– När jag ser klippet från 1974 har jag också svårt att tro det, men Eurovision är en ovärderlig språngbräda. Alla vet varför det inte kunde bli en final i år, men vi ses igen nästa år. Och de valde en bra titel, "shine a light"; jag är glad att de inte valde "Waterloo", sade han.

Blev fältsjukhus

De tre programledarna Chantal Janzen, Jan Smit och Edsilia Rombley välkomnade tittarna till direktsändningen från en tv-studio i Nederländerna och berättade att arenan som skulle ha använts nu har blivit fältsjukhus på grund av coronaepidemin.

Den artist som var först ut var den mesta Eurovisionsvinnaren någonsin: Irländske Johnny Logan, som sjöng 1980 års vinnarlåt "What's another year", där också programledarna stämde in.

– Som för alla andra artister har min karriär satts på paus och vi är alla rädda för hur det kommer att se ut på andra sidan. Vi är alla med om det här tillsammans, ta hand om varandra, sade sångaren.

Alla 41 tävlingsbidrag hördes under sändningen, men bara 30 sekunder från varje låt. Svenska The Mamas fick sin stund i rampljuset tidigt i programmet.

– Vi vill att alla ska vara försiktiga och göra som vi, tvätta händerna, sade gruppen och framförde en liten handtvättningsdans via webbkamera.

Sjöng "Heroes"

Strax därpå sjöng Måns Zelmerlöw "Heroes" från sin trädgård och ackompanjerade sig själv på gitarr. Låten tillägnades vårdpersonal världen över som syntes på bild bredvid artisten.

Israels vinnare från 1979 Gali Atari, som vann tillsammans med gruppen Milk and Honey, framförde sin låt "Hallelujah" tillsammans med barn från den holländska Junior Eurovision Song Contest.

Även förra årets vinnare, Duncan Laurence, medverkade på scenen. Han framförde nya låten "Someone else" i stället för förra årets "Arcade". Till slut avslöjade även programledarna att Eurovision Song Contest kommer att hållas i Rotterdam nästa år, något som inte har varit helt klart tidigare.