Detta är en artikel från TT.

Fängelse hotar Ica-handlarna – dom i dag

Telegram från TT / Omni
6 December 2023, 04.30

Aktieköp mitt i natten, avlyssnade samtal med en bekymrad bankman och raderade sms-konversationer tillhör åklagarnas tyngsta bevis.

Försvarssidan hävdar att deras klienter bara är dedikerade Ica-handlare som alltid haft tilltro till företaget.

I dag faller domen i Sveriges största insidermål.

Totalt 18 personer – 10 Ica-handlare och deras närstående – misstänks för insiderbrott i samband med att Ica avnoterades från börsen hösten 2021.

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff och näringsförbud. Handlarna kan också bli av med sina butiker om de fälls.

– Jag är full av tillförsikt. Det här har varit ett viktigt åtal, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Om rätten följer Hamiltons linje kan 10 av de 18 åtalade dömas till fängelse. Och han tror på fällande domar, men i sådana fall att alla 18 åtalade fälls – eller ingen.

– Det blir svårt att bara fälla vissa. Rätten behöver ta hela paketet från åklagarsidan, eller inte, säger Hamilton.

Aktieköp i natten

En omtalad scen i fallet utspelade sig på en årlig Ica-konferens där flera av parterna ska ha köpt stora mängder aktier mitt i natten. De ska sedan ha raderat sms-konversationer där aktieköpen diskuterades när de fick kännedom om att de var misstänkta för insiderbrott.

Åklagaren yrkar på att runt 20,5 miljoner kronor ska betalas tillbaka. Det är summan som de misstänkta brotten tros ha dragit in.

Det längsta straffet Hamilton yrkar på är fyra års fängelse för en 67-årig Ica-handlare från sydöstra Sverige, som misstänks ha tjänat över tio miljoner kronor på aktieköp baserad på insiderkunskap.

Två andra riskerar tre års fängelse. En av dem anklagas för att ha läckt insiderinformation till de andra åtalade i målet med information från Icas förbundsstyrelse, där han tidigare satt som medlem.

För resten av de åtalade yrkas allt från villkorlig dom och dagsböter till fängelse i upp till 2,5 år.

Bankman bekymrad

I ett uppmärksammat samtal som åklagaren spelade upp i rätten sade den 67-årige handlaren till sin bankman att han vill att denne ska köpa 5 000 Ica-aktier för två miljoner kronor.

– Köp så mycket du kan. Och sälj sedan för 25 miljoner, sade handlaren i samtalet.

– Jag hör rykten. Jag vet inte om ryktena är trovärdiga, men jag tror det.

Bankmannen avrådde honom från att köpa fler aktier, då det kunde tolkas som insideraffärer. Handlaren gick vidare ändå och banken anmälde honom till Finansinspektionen.

Kan bli av med butikerna

Samtliga åtalade förnekar brott. Ingen bestrider att de har handlat med stora mängder Ica-aktier under den angivna tidsperioden, men de nekar till att de har haft tillgång till insiderinformation. Flera av de misstänkta har under rättegången understrukit sin genuina tro på Ica, sprungen ur ett långvarigt yrkesliv inom företaget.

Utöver fängelsestraff riskerar flera av de misstänkta näringsförbud och Icas ansvarsnämnd kan vid en fällande dom frånta butiksägarna deras handlartitlar och således också butikerna.

Dom meddelas på onsdag klockan 11.

Ica-härvan

Det var den 10 november 2021 som Ica-handlarnas och AMF:s uppköpsbud på livsmedelsjätten offentliggjordes. Men redan innan det steg aktien på börsen vilket skapade spekulationer om att budet hade läckt ut på förhand.

I mars 2022 genomförde Ekobrottsmyndigheten och polisen en razzia på Ica-handlarnas Förbunds kontor i Solna.

Den 15 maj 2023 väcktes åtal mot 18 personer, varav tolv misstänks för grovt insiderbrott.

Av de åtalade är tio Ica-handlare. Med undantag för fyra personer ingår alla i ägarfamiljer kring olika Ica-butiker i sydöstra Sverige.

Förhandlingarna inleddes vid Stockholms tingsrätt tisdag den 5 september och avslutades den 27 oktober.

Huvudförhandlingen inleddes vid Stockholms tingsrätt tisdagen den 5 september och avslutades fredagen den 27 oktober.