Foto: Claudio Bresciani/TT

Finansministern läxar upp Pensionsmyndigheten

Det finns visst en pensionärsskatt, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Hon tycker att det är bisarrt av Pensionsmyndigheten att hävda motsatsen.

– Det blir en osmaklig soppa, säger hon.

Telegram från TT / Omni
25 sept. 2019, 09.35

Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr och hans analyschef Ole Settergren väckte en viss uppståndelse i förra veckan. I en rapport och i en debattartikel i Dagens Nyheter slog de fast att vad de kallar "pensionärskollektivet" över 65 år betalar lägre andel i skatt än yngre som jobbar och har motsvarande inkomst – tvärtemot de senaste årens återkommande debatt om orättvisan av att pensionärerna beskattas hårdare än löntagare.

"Ett bisarrt sätt att resonera"

I sak har Pensionsmyndigheten inte fel, men myndigheten räknar även in de som jobbar och har löneinkomst efter 65 där skatten i form av ett förstärkt jobbskatteavdrag blir lägre, enligt finansminister Magdalena Andersson.

– Det är ett bisarrt sätt att resonera, säger en mycket kritisk Magdalena Andersson, som tycker att Pensionsmyndigheten blandar äpplen och päron.

– Vilken glädje har en utsliten undersköterska av att en direktör kan jobba fram till 70 med lägre skatt? fortsätter hon.

Myndigheten gör ju förstås vilka uträkningar den vill, enligt Magdalena Andersson, men faktum är att en löntagare betalar lägre skatt än en person som lyfter pension.

Pensionsmyndigheten kom fram till att pensionärskollektivet hade en skatt som var 900 miljoner kronor lägre än motsvarande grupp under 65 som hade en förvärvsinkomst. På frågan hur regeringens kalkyler ser ut, svarar Andersson:

– Det är helt ointressant, säger hon.

Översyn av beskattningen

Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr skriver i ett mejl till TT att han tolkar finansministerns uttalanden som att hon bekräftar att personer över 65 år redan har lägre skatt än yngre.

"Det gäller särskilt de med låga inkomster. Vill man exkludera pensionärskollektivets förmånligare skatt på förvärvsinkomster från beräkningarna finns även dessa siffror i myndighetens rapport", skriver han.

Han uppger att han inte kan svara på följdfrågor, men i debattartikeln i Dagens Nyheter i förra veckan efterlyste Barr och Settergren en översyn av beskattningen av pensionärer i den stora skattereform som aviserades i Januariavtalet mellan den rödgröna regeringen och stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna.

De konstaterade även att den skattesänkning för pensionärer med högre inkomst som aviserats i höstbudgeten skulle kunna kallas "en omvänd pensionärsskatt" som beräknas kosta fem miljarder kronor.