Foto: Alastair Grant/AP/TT

Fler gripna i Vietnam efter lastbilstragedi

Polisen i Vietnam har gripit ytterligare åtta personer misstänkta för inblandning i lastbilstragedin öster om London, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå VNA.

39 personer, som bedöms vara från Vietnam, hittades döda i lastbilscontainern.

Telegram från TT / Omni
04 nov. 2019, 08.55

– Utifrån vad vi fått reda på av de misstänkta, kommer vi aktivt att inleda utredningar för att bekämpa och utrota de kretsar som olagligt tar människor in i Storbritannien, säger Nguyen Huu Cau, chef vid polisen i provinsen Nghe An, till VNA.

I förra veckan greps två personer i Vietnam, misstänkta för inblandning och flera personer har hörts i ärendet, som hanteras som människosmuggling snarare än människohandel, enligt vietnamesisk polis.

– Det bästa vi kan göra nu är att hantera konsekvenserna av händelsen och hjälpa familjemedlemmar att få tillbaka de döda, säger Nguyen Huu Cau.

Kontaktar familjer

31 män och åtta kvinnor fanns i lastbilscontainern som hittades förra månaden och de flesta av offren tros komma från Nghe An.

Polisen i Storbritannien tror sig ha identifierat anhöriga till flera av offren och är i kontakt med familjerna.

Nguyen Dinh Gia är en av de som fått ett samtal från Storbritannien. Han fick reda på att hans son troligtvis var en av de döda och har blivit ombedd att hjälpa till med att identifiera honom.

– Det en procent höga hopp jag hade är borta, säger han.

– Nu hoppas jag bara att få hem hans kropp snart.

Fler misstänkta

Två män från Nordirland har i Storbritannien delgivits misstanke för bland annat 39 fall av dråp, samt förberedelse respektive delaktighet i människohandel. En av dem är chauffören av lastbilen.

Ytterligare tre personer har gripits misstänkta för inblandning i härvan, men släppts mot borgen.

Brittisk polis har också efterlyst två bröder från Nordirland, misstänkta för dråp och människohandel, och bett dem att överlämna sig till polisen.

Fakta: Lastbilstragedin

Natten till den 23 oktober larmas ambulans till ett industriområde i Grays, öster om London. I en lastbilscontainers kylutrymme hittas 39 avlidna personer – 31 män och åtta kvinnor – och misstankarna väcks snabbt om människosmuggling.

Containern hade anlänt med en färja från Zeebrygge i Belgien strax före midnatt. Lastbilen är registrerad i Bulgarien men tycks ha kommit från den irländska ön.

Chauffören, en 25-årig nordirländsk man, grips och häktas senare misstänkt för bland annat 39 fall av mord. Han, och ytterligare en man från Nordirland i 20-årsåldern, delges sedan misstanke om 39 fall av dråp och förberedelse, respektive delaktighet, i människohandel.

Den 1 november bekräftar brittisk polis att samtliga offer tros vara vietnamesiska medborgare. Strax efter tragedin uppgavs i stället att offren var kinesiska medborgare.

Sammanlagt tio personer har gripits i Vietnam.