Detta är en artikel från TT.

För svårt att bli överens om migration

Telegram från TT / Omni
6 July 2020, 11.06, uppdaterad 6 July 2020, 15.26

Socialdemokraterna och Moderaterna blir inte överens om migrationspolitiken.

Nu öppnas åter dörren för Miljöpartiet i förhandlingarna.

S och M skyller på varandra efter att deras förhandlingar om en bred överenskommelse om migrationspolitiken spruckit.

"Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats", uppger statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar.

– Det är alldeles uppenbart att S valt Miljöpartiet (MP) framför en hållbar och realistisk migrationspolitik, säger M:s migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard.

S och de borgerliga partierna har de senaste dagarna förhandlat vid sidan om den parlamentariska migrationskommittén. Syftet har varit att nå en bred överenskommelse om Sveriges framtida migrationspolitik som ska hålla över flera val.

"Grön elefant i rummet"

I de förhandlingarna har Socialdemokraternas regeringspartner MP, som vill ha en generös migrationspolitik, inte fått vara med. Något som skapat stor upprördhet bland miljöpartister.

Men enligt Malmer Stenergard har MP varit "den gröna elefanten" i förhandlingsrummet.

– Vi var beredda att kompromissa för att nå en överenskommelse om en långsiktig stram politik, men det var uppenbart att S saknade vilja, säger Malmer Stenergard.

M anser det bud S lagt inte är tillräckligt stramt – det minskar inte asylinvandringen till Sverige jämfört med i dag.

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch anklagar S för att driva en orealistisk politik.

– Det S föreslog hade inneburit ett högre tryck, att vi hade tagit emot fler asylsökande, säger hon.

Släpper riktmärke

Statsminister Löfven (S) vill nu ha fortsatta förhandlingar med de partier som är "intresserade av det". Det innebär att dörren öppnas åter för MP.

MP har varit kritisk mot det bud S lade i förhandlingarna med de borgerliga. MP-kritiken riktades framförallt mot att S föreslog ett riktmärke för hur stor andel av EU:s asylsökande som Sverige ska ta emot.

Men när M nu har tackat för sig släpper S riktmärket.

– Det var bara M som var intresserade av det, hävdar Rikard Larsson, som företräder S i migrationskommittén.

Han säger att S hade med förslaget i sitt bud för att underlätta en kompromiss och försöka möta M.

MP:s språkrör Isabella Lövin glädjer sig över att förhandlingarna mellan S och M sprack. Hon tycker att det visar att det finns ett brett stöd för humana värderingar.

Berömmer C och L

Frågan är nu om det kan bli en uppgörelse mellan S, MP, Centern (C) och Liberalerna (L). Statsminister Löfven berömmer C och L som han tycker bidragit konstruktivt i förhandlingarna.

Likt Löfven lägger även C:s vikarierande partiledare Anders W Jonsson skulden på M för att förhandlingarna sprack.

– Det är framförallt M som inte har varit beredda att flytta på sig, säger han.

Jonsson är framförallt kritisk mot M-förslag på volymmål och på stramare regler för familjeåterförening.

L:s partiledare Nyamko Sabuni beklagar att försöken till en överenskommelse med både S och M sprack och anser att det är dåligt för Sverige.

Migrationskommittén med samtliga åtta riksdagspartier ska åter samlas på tisdag. Målet är att den 15 augusti kunna lägga fram ett förslag på en migrationspolitik med stöd från så många partier som möjligt.

Sverigedemokraterna (SD) uppgav på måndagen att de gett upp ambitionen om att kunna vara med på en överenskommelse med andra partier. I stället siktar SD in sig på att migration ska bli en viktig valfråga 2022.

M:s Maria Malmer Stenergard väntar nu på att migrationskommitténs sekretariat ska lägga fram förslag på en migrationspolitik för de åtta riksdagspartierna att ta ställning till.

– De som vill stå bakom en stramare politik kommer vi att ansluta oss till, säger hon.