Företagarna upprörda över M och KD:s kohandel

Företagarna är upprörda över att Moderater och Kristdemokrater går emot sin egen politik i syfte att spela ett spel.

– Vi är så klart mycket kritiska till det, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Telegram från TT / Omni
22 jan. 2020, 20.49

Den samlade oppositionen, som har majoritet i riksdagen, har enats om att slopa rabatten på arbetsgivaravgiften för företagare som anställer nyanlända och de som står långt från arbetsmarknaden, det så kallade ingångsavdraget. Detta för att finansiera de extra pengarna till kommunsektorn i bråket med regeringen om vem som kan satsa mest på välfärden.

– För företag är det här olyckligt, säger Mårder.

Kohandlar

Att just normalt mer företagsvänliga partier som M och KD låter sig göra detta är extra anmärkningsvärt, resonerar han.

– Jag ser det snarare som ett försök från Moderaterna och Kristdemokraterna att förstöra synen på Socialdemokraterna som regeringsdugliga.

Han konstaterar att Vänsterpartiet och de borgerliga partierna har helt olika ingångar i den gemensamma uppgörelsen.

– De räknar vinster på helt olika sätt. Och i det här fallet verkar det som om Moderaterna har fått kohandla bort sin del, för att komma åt den större frågan – att kladda på regeringens oduglighet.

"Det är ju bara humor"

Den rådande politiska situationen retar upp rätt många, inte minst företagare, och flertalet av partierna får sin släng av sleven, även de som ingått januariavtalet, tror Günther Mårder.

– Det är helt uppenbart att det här är en del i ett politiskt spel, man är beredd att göra saker som man i grund och botten inte gillar för att nå ett högre politiskt syfte, men som egentligen inte tjänar landet på något sätt, säger han.

Synen på politiker lär inte stärkas av deras beteende, enligt Mårder som lyfter en tidigare liknande sakfråga.

– Vi hade motsvarande med kristdemokraterna i höstas, då de kraftigt vände sig mot borttagande av värnskatten. Det är ju bara humor. Självklart vill de avskaffa värnskatten, de har de velat i alla år. Men när man ser att det är någon annan som får åtnjuta det, så försöker man hitta skäl till att pengarna behövs till annat.