Foto: Johan Nilsson / TT

Förseningar på Arlanda efter snöfall

Ett ordenligt snöoväder har drabbat stora delar av södra Sverige.

På Arlanda fick flera flyg ställas in på grund av snö och kraftig vind.

Telegram från TT / Omni
29 nov. 2019, 07.30

På fredagseftermiddagen och kvällen var det fortfarande förseningar på Arlanda som en följd av morgonens hårda vindar och snöfall.

– Vi har mindre följdförseningar till följd av det kraftiga vädret. Vi rekommenderar att man besöker vår hemsida eller app och att man tar kontakt med sitt flygbolag och sin researrangör för att få den senaste informationen, säger Ellen Laurin på Swedavias presstjänst.

På morgontimmarna fick 16 flygavgångar ställas in, varav hälften inrikesflyg. Övriga avgångar drabbades av kraftiga förseningar. Vid niotiden var kapaciteten på Arlanda tillbaka på normal nivå, men det har tagit tid att komma i kapp morgonens trafiktapp. Även andra flygplatser i landet har berörts.

– Förseningarna kan ha viss påverkan på övrig trafik, säger Ellen Laurin.

En klass 1-varning för snöfall hade utfärdats för Stockholmsområdet, Östergötland, Örebro, Västmanland och delar av Småland.

Längre norrut, i Jämtlandsfjällen, är det varning för hård vind med snödrev.

Även stora delar av Östersjön är för närvarande belagd med varning för hårda vindförhållanden. Kulingvarning sträcker sig från Skagerack till Norra bottenhavet i öst. Längst norrut är det därutöver varning för nedisning.

Enligt SMHI innebär en klass 1-varning "vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner".