Detta är en artikel från TT.

Förskolor stänger efter akut personalbrist

Telegram från TT / Omni
17 January 2022, 17.58

I hela landet tvingas förskolor hålla stängt. Covid-19, kräksjuka och karantän gör att det inte finns tillräckligt med personal.

I Eskilstuna fattade man på måndagen beslut om att stänga fem av kommunens 53 förskolor för att det inte gick att bedriva säker omsorg.

– 29 procent av personalen i de kommunala förskolorna är smittade, i karantän eller vabbar, säger Tina Persson, skolchef förskolan.

Eskilstuna är inte ensamt. I Kalmar har kommunen beslutat att stänga två avdelningar på en förskola för att bryta smittkedjan. Ytterligare avdelningar hålls stängda för att det inte finns tillräckligt med bemanning för att bedriva en säker verksamhet.

I Vansbro i Dalarna höll två förskolor stängda på måndagen sedan 75 procent av personalen insjuknat, skriver dt.se.

Vädjar till vårdnadshavare

Tina Persson har sett hur situationen stegrats under förra veckan. I pandemins början stängde kommunen fyra förskolor, nu tror Tina Persson att det kan bli ännu fler.

– Jag kommer att gå ut med en vädjan om att de som kan ska hålla barnen hemma eller korta ner dagen, det vore vi väldigt tacksamma för.

Liknande vädjanden till vårdnadshavare har gått ut i bland annat Vårgårda, Hudiksvall, Uppsala och Östersund.

– Vi gick ut i fredags och sade att vi gärna ser att man ser över sitt behov av barnomsorg för att vi inte ska behöva stänga, säger Elisabet Uitto, verksamhetschef för förskolor i Östersunds kommun.

– Rektorerna har också själva gått ut och vädjat. På en av förskolorna har de bara en tredjedel av den ordinarie personalen på plats.

Brist på vikarier

Hemkarantän och långa väntetider både för att ta PCR-test och för att få svar gör att personalen är borta länge. Det är dessutom brist på vikarier.

– Smittspridningen i Jämtland är också som störst i gruppen 20–30 år, och det är där vi har våra vikarier, säger Elisabet Uitto.

Både Tina Persson och Elisabet Uitto beskriver situationen som oerhört ansträngd.

– Det är flera förskolor som kämpar på och löser det från dag till dag. Men det är tufft för rektorerna och tufft för medarbetarna och det späds förstås på när det kommer förkylda barn till förskolan, säger Elisabet Uitto.

– Vi har sett flera ljusningar i sikte, men de kommer inte. Nu tar vi inte ut något i förskott utan betar av och släcker bränderna.