Detta är en artikel från TT.

Från chock till rea – billigaste elen på flera år

Telegram från TT / Omni
20 August 2023, 05.01

Skåningarna minns kanske de skenande rekordpriserna i augusti i fjol. Nu ser det i stället ut att bli den billigaste elmånaden på flera år.

Även kommande vinter ser i nuläget förhållandevis ljus ut.

Över tre kronor per kilowattimme (kWh). Så högt landade elpriset i augusti i fjol i elområde 4, det vill säga Sydsverige.

Det var då, nu är bilden en helt annan. Så här långt in i augusti ligger snittpriset i sydligaste Sverige på 31 öre per kWh, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

– Hittills i augusti ligger snittet superlågt, säger Björn Björnson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Godel.

Tre år sedan

Även i resten av landet är bilden likartad, förutom i Norra Norrland, även om kasten inte är riktigt lika stora. Hittills i augusti i år ligger snittpriset i övriga elområden på 18 öre. I elområde 3, Svealand och norra Götaland, måste man backa till sommaren för tre år sedan för att hitta lägre månadspriser.

– Priserna är tillbaka på det superbilliga året 2020, säger Björn Björnson.

Ovanpå börspriset tillkommer elskatt, moms och nätavgift på över en krona per kWh. Snittpriset över en månad är det som är det mest väsentliga för alla dem, över hälften av hushållen, med rörligt elprisavtal.

Gaspriserna på kontinenten är en viktig pusselbit. De ligger på mer normala nivåer efter förra höstens och vinterns rekordhöga priser, vilket smittade av sig på den nordiska elmarknaden. Det är lite skakigt dock, även om lagren är välfyllda inför vintern.

– Det är fortsatt en nervös handel med gas, säger Björnson.

Ruskväder bra för priset

Härom dagen skakade marknaden till på uppgifter om en australisk strejk som hotar att slå mot gasexporten. Om det blir en snäll eller sträng vinter spelar också in.

Kärnkraftens drift är också avgörande. Reaktorer som tvingas till reparation påverkar elpriset direkt. Senaste exemplet är turbinfelet på den finländska reaktorn Olkiluoto 2 som uppdagades på torsdagen. Det fick elpriset att skena i Finland. Å andra sidan har Olkiluoto 3 tillkommit på marknaden sedan förra vintern, vilket när den går för fullt pressar priset även i Sverige.

På hemmaplan har blåst och regn varit förmånligt för elpriserna. Vattenmagasinen är välfyllda.

– Det har gått från ett underskott till ett överskott, säger Björnson.

Det sammantaget gör att prognoserna för vintern ser gynnsamma ut. Prissättningen för framtida kontrakt på elbörsen indikerar priser i genomsnitt under december till februari på mellan 50 öre i Norrland och 80 öre i elområde 3 och en krona per kilowattimme i elområde 4.

– Marknaden bedömer i nuläget att det inte blir någon brist i vinter, säger Björn Björnson.

Elpriset

Snittpriset på elbörsen hittills i augusti, till och med 19:e, (jämfört med hela augusti 2022).

Elområde 1, 18 öre/kWh (18 öre)

Elområde 2, 18 öre (52 öre)

Elområde 3, 18 öre (2:23 kronor)

Elområde 4, 31 öre (3:05 kronor)

Källa: Nord Pool