Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Från ratad till såld – så säljer du lägenheten

Bostadsmarknaden har blivit allt hetare.

Tillhör däremot din lägenhet de som ratats av köparna?

Här är tipsen att vända fiasko till succé vid lägenhetsförsäljningen.

Telegram från TT / Omni
15 febr. 2020, 15.24

Ditt livs största affär brukar det heta. Men vad händer om affären inte blir av? Om lägenhetsbilderna med citroner i ett fat, basilika på köksbänken och de dyra parfymflaskorna i badrummet inte lockar någon spekulant alls?

Det kan förvandla drömflytten till en mardröm, särskilt om säljaren i sin tur redan köpt bostad, och väcka många frågor hur man egentligen går vidare.

Linus Johansson, fastighetsmäklare vid Bjurfors Södermalm i Stockholm, har ställts inför just sådana frågor vid flera tillfällen i jobbet.

– Jag ser till att alltid ha en plan inför varje försäljning om det inte går bra. Har vi inte fått till en försäljning av bostaden på tre veckor, då har intresset svalnat av. Sedan kan det bero på en rad faktorer, säger han.

Flera faktorer

Förutom den klassiska, för höga förväntningar när det gäller försäljningspriset kan det handla om en rad olika faktorer som man behöver ta hänsyn till:

– Du får ta ett möte med kunden och se vad vi fått för feedback från köpare. Behövs lägenheten stylas om? Ska vi till exempel sätta dit möbler om det inte funnits? Kanske ska den presenteras mot en helt annan kundgrupp genom en helt annan stil?

Alternativet att fotografera om lägenheten är inte alls ovanligt. Under tuffare försäljningsperioder tvingades man ta till just det greppet vid nästan hälften av alla osålda lägenheter, säger Linus Johansson.

– Sedan ska man komma ihåg att det inte behöver vara fel på produkten, utan under just den här perioden på tre veckor fanns inte köparen.

Återhämtat sig

En tröst för den som är orolig är dock att bostadsmarknaden har återhämtat sig, och säljarna hör till vinnarna.

Andelen som misslyckas med sina annonser är nu nere på lägstanivåer, visar ny statstik från bostadssajten Hemnet. Under januari var det bara 15 procent av säljarna som fick plocka bort sin annons på sajten på grund av att lägenheten inte såldes. Det kan jämföras med 25 procent för ett år sedan.

“Vi har sett en väldigt stor aktivitet på bostadsrättsmarknaden i inledningen av året. Marknaden är het just nu och då får säljarna i större utsträckning bud som de är nöjda med”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i en kommentar till TT.

Statistiken ligger i linje med den allmänna utvecklingen på bostadsmarknaden. Den senaste mäklarstatistiken som publicerades för en vecka sedan visade en prisuppgång på bostadsrätter på en procent jämfört med december. Under januari gjordes dessutom tio procent flera bostadsaffärer jämfört med samma period ifjol.

Linus Johansson vittnar om en sådan utveckling med en tydlig nedgång efter att det skärpta amorteringskravet infördes 2018 och därefter en tydlig återhämtning.

– Det var en period på ett halvår till ett års tid då utbudet var enormt stort samtidigt som efterfrågan sjönk. Vi såg enstaka signaler under 2019 och sedan en tydlig förändring efter semestern förra året. Nu har generellt sett varje lägenhet gått för över våra värderingar.