Foto: Saul Loeb

Fruns pik efter ministerns diss av Thunberg

Louise Linton, som är gift med USA:s finansminister Steve Mnuchin, har vid flera tillfällen tagit till sociala medier för att visa att hon inte alltid håller med sin man i olika politiska frågor. När Mnuchin häromdagen hånade den svenska klimataktivisten Greta Thunberg pikade Linton senare sin mans uttalande.

Telegram från TT / Omni
26 jan. 2020, 08.28

Det var vid Världsekonomiskt forums möte i schweiziska Davos i torsdags som Mnuchin fällde kommentarer om den svenska klimataktivisten.

– Efter att hon studerat ekonomi på universitet kan hon komma tillbaka och förklara för oss, svarade Mnuchin när frågan om svenskans uppmaning till världsledare att agera på klimatförändringarna kom upp på en presskonferens.

Steve Mnuchin hävdade dock senare att uttalandet var menat som ett skämt, men då hade det redan fått stor spridning.

Fruns svar: Jag håller med Greta

Greta Thunberg twittrade kort efter uttalandet ett svar om att "det inte krävs en universitetsexamen i ekonomi för att inse att vår återstående koldioxidbudget på 1,5 grader inte går ihop med fortsatta subventioner och investeringar i fossila bränslen".

Även finansministers fru Louise Linton tog till sociala medier för att ge svar på tal. Hon la upp en bild på Mnuchin och Thunberg på Instagram och skrev:

"Jag håller med Greta i den här frågan (Jag har inte heller en ekonomiexamen). Vi måste reducera vår användning av fossila bränslen drastiskt. Forsätt kämpa @gretathunberg".

Inlägget publicerades under lördagen, men togs senare bort, skriver Business Insider.

Delar inte alltid åsikter

Det här är inte första gången Louise Linton tar ställning mot sin man eller kritiserar medlemmar i Trumps styre. Hon har tidigare använt Instagram för att protestera mot hur administrationen lättat på regler kring importering av jakt på vilda djur, inklusive hotade arter som elefanter, till USA.

Louise Linton har också i en tidigare intervju förklarat att hon respekterar sin man, men att hon inte alltid håller med honom eller delar hans åsikter.