Foto: Pablo Stefanec/AP/TT

Funnen ubåt har delvis imploderat

Den argentinska ubåten Ara San Juan har hittats – nästan exakt ett år sedan den försvann. Farkosten som delvis har imploderat har lokaliserats på drygt 900 meters djup i Atlanten.

Nyheten väcker starka känslor hos besättningens anhöriga.

Telegram från TT / Omni
17 nov. 2018, 05.50

Det är det privata amerikanska företaget Ocean Infinity som har hittat ubåten, omkring 500 kilometer utanför kuststaden Comodoro Rivadavia i södra Argentina, meddelar den argentinska marinen på Twitter. Enligt försvarsminister Oscar Aguad har ubåtens kropp delvis imploderat och spritts ut över havsbottnen på 907 meters djup, rapporterar Reuters.

Sannolikt har den delen tryckts samman av det enorma tryck som råder i havsdjupet. Losslitna bitar av skrovet som är 11, 13 och 30 meter långa ligger på bottnen, skriver AFP.

Räddningsinsatsen efter Ara San Juan avbröts efter ett par veckor då hoppet om att besättningsmedlemmar skulle hittas vid liv var ute, men sökandet efter ubåten fortsatte. Så sent som i torsdags högtidlighölls årsdagen av försvinnandet i en känsloladdad ceremoni vid flottbasen i Mar del Plata i Argentina.

"Djupt berörda"

Familjerna till de 44 besättningsmän som fanns ombord när ubåten försvann har hela tiden pressat myndigheterna att inte ge upp sökandet efter deras anhöriga.

Nyheten om upptäckten väcker starka känslor.

– Vi är alla djupt berörda av beskedet, säger Jorge Villarreal, far till en av besättningsmännen, till den argentinska tidningen Clarín.

– Nu vet vi var våra barn finns. Vi hoppas att vi snart kanske kan få något foto, vi hoppas kunna ge dem det avsked som de förtjänar. Då kan vi få frid.

Försvarsminister Oscar Aguad säger att justitiedepartementet ska utreda händelseförloppet och olycksorsaken.

– Om någon är ansvarig kommer de att ställas till svars, fortsätter han.

Oklart med lyft

Argentinska myndigheter kan ännu inte säga om vraket kan lyftas till ytan eller inte.

Det är Ocean Infinitys fartyg Seabed Constructor, som med hjälp av miniubåtar kan kartlägga havsbottnen, som har gjort upptäckten. Sökinsatsen inleddes i september. Ocean Infinity har tidigare bland annat varit involverade i sökandet efter det försvunna flygplanet Malaysia Airlines flight MH370.

Ara San Juan hade syre för sju dagar när den sista signalen om dess position kom in den 15 november 2017. Besättningen hade beordrats att återvända till flottbasen vid Mar del Plata efter att ha larmat om att vatten läckt in genom luftintaget.

Fakta: En av tre ubåtar

Försvunna Ara San Juan var en av tre ubåtar i den argentinska flottan.

Farkosten var 65,93 meter lång, 7,3 meter bred och 15,3 meter hög (inklusive tornet).

Besättningen bestod av 44 personer.

Båten byggdes i Tyskland och sattes i bruk 1985.

Ara San Juan kunde färdas på djup upp till 250 meter. Dess topphastigheter var 25 knop (46 km/h) under ytan och 15 knop (28 km/h) i ytläge.

Källor: Clarín, La Nación