Fyra 16-åriga pojkar döda i singelolycka

Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka utanför Sundsvall.

Ytterligare två personer under 20 år vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Telegram från TT / Omni
31 maj 2020, 10.55

Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall, vid 03-tiden natten mot söndag. Alla inblandade, samtliga under 20 år, fördes till sjukhus.

Nu bekräftar polisen att fyra av dem, pojkar som är 16 år gamla, är döda. De andra två personerna vårdas svårt skadade på sjukhus.

Beskedet kom vid en presskonferens i polishuset i Sundsvall på söndagseftermiddagen.

"Tungt hjärta"

Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, säger att han "med tungt hjärta" informerar om händelsen.

Två av de omkomna var hemmahörande i Medelpad och två i Hälsingland, uppger han.

Ett omfattande polisarbete har genomförts efter olyckan. Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

– Vi kommer att fortsätta utredningsarbetet och undersöka den beslagtagna bilen. Med respekt för de anhöriga och för det fortsatta polisarbetet så väljer jag att inte spekulera eller kommentera vad vi tror kan ligga bakom den här olyckan, utan det måste vi låta polisutredningen visa, säger Josef Wiklund.

Gällande de andra två personerna som fanns i bilen, och som nu vårdas på sjukhus, vill polisen inte berätta mer om kön eller ålder.

– Vi vet för lite ännu om skadeläge, och av respekt för anhöriga. Och för att inte påverka den fortsatta utredningen med eventuella spekulationer, säger Josef Wiklund i en intervju med Sundsvalls Tidning efter pressträffen.

Skola och kyrkor öppna

Kyrkor och skolor i området kommer att hållas öppet för anhöriga och kamratstöd.

"Det är en tragisk olycka och en stor tragedi som skett i dag. Våra tankar går till de anhöriga", säger rektorn på den skola där två av pojkarna som omkom gick, i ett sms till TT.

Skolan jobbar nu enligt krisplan för att på bästa sätt stötta eleverna.

– Skolan har både skolpersonal, fritidsgårdspersonal och deras krisgrupp på plats och håller öppet för dem som vill prata och träffas. Även kyrkan har öppet för vuxna och anhöriga som vill söka tröst och stöd, säger Mathias Sjödin, säkerhetschef i Sundsvalls kommun.

Enligt Härnösands stift kommer Stöde kyrka att hållas öppen under söndagen mellan klockan 16.00 och 19.00 på grund av olyckan. Den kyrkan ska ha öppet vissa tider även under måndagen. Dessutom hålls Attmars kyrka, nära olycksplatsen, öppet på söndagen.

In i träddunge

Gustav Adolfs kyrka i centrala Sundsvall är öppen mellan 12.00 och 19.00 på måndagen, för musik och ljuständning och med personal på plats för dem som vill prata om det som hänt, enligt stiftet.

– Ingenting kommer att vara sig likt i morgon, säger Mathias Sjödin.

Vägen där olyckan skedde var helt avstängd under flera timmar efter olyckan. Bilen bärgades senare från platsen.

På bilder från SVT Nyheter Västernorrland syns spår av hur bilen har åkt av vägen och farit in i en träddunge vid sidan av vägen.

Polisen var under dagen förtegen om händelsen, men kallade senare till presskonferens.