Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Fyra åtalas för mord för nedskjutna planet

Fyra personer, tre ryssar och en ukrainare, kommer att ställas inför rätta för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina för fem år sedan.

Ryssland avfärdar fullständigt den utredningen som gjorts.

Telegram från TT / Omni
19 juni 2019, 12.32

Rättegången inleds i Nederländerna i mars 2020, enligt uppgifter till offrens släktingar.

– I dag kommer vi att skicka ut internationella arresteringsorder för de första misstänkta som vi kommer att åtala. De kommer även att sättas upp på nationella och internationella listor över efterlysta, säger Wilbert Paulissen vid den nederländska polisen på en presskonferens.

De tre ryssarna är eller har varit högt uppsatta inom landets militär och underrättelsetjänst. Den fjärde misstänkte är en ukrainsk separatist. Att de misstänkta dyker upp till rättegången beskrivs som osannolikt, inte minst eftersom att Ryssland inte lämnar ut brottsmisstänkta till andra länder.

En av de misstänkta har uttalat sig efter offentliggörandet och sagt att proryska separatister inte låg bakom nedskjutningen.

Anklagar Putin

Malaysia Airlines-planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när det träffades och kraschade i byn Grabove i östra Ukraina. Alla 298 personer som befann sig ombord dödades. 196 av dem var från Nederländerna, 38 från Australien och de övriga från 15 olika länder.

Släktingar till offren välkomnar nyheten.

– Det är en start. Jag är tillfreds, säger Silene Fredriksz vars son och svärdotter dog i tragedin.

På frågan om hon personligen håller någon ansvarig för kraschen, svarar hon Rysslands president Vladimir Putin.

– För att han gjorde detta möjligt. Han skapade den här situationen. Han är den huvudansvarige.

Har bevis

För ett drygt år sedan meddelade de internationella utredarna att planet träffats av en rysktillverkad BUK-robot, som förts in i Ukraina från Ryssland och som avfyrats från territorium som stod under proryska rebellers kontroll.

– Vi har bevis som visar att det var Ryssland som tillhandahöll robotavfyringsrampen, säger nederländske chefsåklagaren Fred Westerbeke nu.

Den omfattande brottsutredningen har genomförts av nederländska åklagare med stöd av kolleger från Australien, Belgien, Malaysia och Ukraina.

Enligt Kreml har Ryssland försökt att medverka i utredningen, men nekats tillträde. Utrikesdepartementet i Moskva avfärdar nu utredningens resultat.

"Ytterligare en gång görs absolut ogrundade anklagelser mot den ryska sidan, med målet att misskreditera Ryssland i det internationella samfundet", står det i ett uttalande.

Ukraina uttalar å sin sida att Ryssland bör erkänna ansvar för nedskjutningen. Detta eftersom Ryssland har "levererat vapen" till de proryska separatisterna, heter det i ett uttalande från utrikesdepartementet i Kiev.

Fakta: Flight MH17

Flygplanet, en Boeing 777 på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur, exploderade över rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014 efter att ha träffats av en luftvärnsrobot. Samtliga 298 passagerare, som kom från totalt 17 länder, omkom. Majoriteten av offren var nederländska medborgare.

Ukrainas president Petro Porosjenko kallade kraschen för ett "terrordåd". Proryska rebeller hävdade att planet skjutits ner av ukrainsk militär, och Rysslands president Vladimir Putin lade skulden på Ukraina.

USA:s president Barack Obama sade efter olyckan att separatister inte hade kunnat skjuta ner planet utan hjälp från Ryssland. FN:s säkerhetsråd fördömde olyckan och krävde tillgång till olycksplatsen.

I juli 2015 lade Ryssland in sitt veto mot ett resolutionsförslag som ville inrätta en FN-stödd domstol för att granska nedskjutningen av flygplanet.

Utredningen har slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38 som kan knytas till ett ryskt militärförband – det 53:e luftvärnsförbandet, baserat i ryska Kursk.

Ryssland förnekar all inblandning i nedskjutningen.

Australien och Nederländerna sade 2018, efter att uppgifterna om roboten offentliggjorts, att de håller Ryssland ansvarigt för händelsen. Ryssland har dock kraftigt nekat till inblandning.