Detta är en artikel från TT.

Gazaprotester sprids till svenska universitet

Telegram från TT / Omni
14 May 2024, 05.00, uppdaterad 14 May 2024, 10.05

Studenter har inlett protester mot Israel på en rad lärosäten i Sverige, bland annat i Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala och Örebro.

– Vi vill att universitetet agerar omedelbart, säger en talesperson i Uppsala.

Omkring 25 personer har slagit läger utanför biblioteket vid Stockholms universitet under tisdagsmorgonen, i protest mot Israels pågående krigföring i Gaza. I gräset i solskenet ligger en trumma och en megafon.

Klimataktivisten Greta Thunberg, som började studera vid universitetet i höstas, är en av demonstranterna, men håller låg profil och vill inte prata med journalister.

De flesta andra studenter som hastar förbi på väg till föreläsningar och seminarier verkar inte bry sig nämnvärt om protesten. Några poliser avvaktar i bakgrunden.

– Vi är redo att stanna här, men vi får se hur situationen utvecklas, säger Emma Bastås, som studerar matematik och är en talesperson för rörelsen.

Aktionen är direkt inspirerad av studentprotesterna som skakat bland annat amerikanska universitet på senare tid.

– USA och Sverige är inte samma land, förutsättningarna är annorlunda. Men självklart finns oron att polisen inte kommer att respektera vår grundlagsskyddande rättighet att demonstrera, säger Bastås, som dock medger att studenterna inte har sökt tillstånd för agerandet.

”Klippa banden”

Även vid universiteten i Lund, Göteborg, Örebro och Uppsala har små tältläger börjat växa fram vid.

– Vi vill att universitetet vidtar de åtgärder som det borde gjort för länge sedan med tanke på allvaret i situationen. Bland annat att universitetet omedelbart och konkret agerar för att klippa banden med alla medskyldiga israeliska institutioner och företag, säger en talesperson till TT.

Anna Vogel, lektor i svenska vid Stockholms universitet, går runt bland demonstranterna för att höra vad demonstranterna vill.

– Jag har själv samarbete med en forskare i Israel, han och jag har pratat om allt som hänt, och han är väldigt kritisk till Israel och deltar i protesterna mot Israel. Jag har frågat ungdomarna om hur det skulle gagna Palestinas sak om vi avbröt vårt samarbete, säger hon.

Lundaprotest anmäls

I Lund ska en anmälan om brott mot ordningslagen upprättas, där demonstranter slagit upp tält i Lundagård.

– Man behöver ju tillstånd för att få genomföra en demonstration och nu har man dessutom slagit upp tält, säger Katarina Rusin, presstalesperson för polisen i region Syd.

Det finns dock för närvarande inga planer på att upplösa sammankomsten, enligt polisen.