Gotland och Västerbotten nominerar Dadgostar

Ytterligare två distrikt – Gotland och Västerbotten – ställer sig bakom favoriten Nooshi Dadgostar i valet till ny partiledare efter Jonas Sjöstedt.

Den 34-åriga vice partiledaren har nu stöd av elva distrikt.

Telegram från TT / Omni
16 febr. 2020, 09.30

Vänsterpartiets distriktsordförande på Gotland, Peter Barnard, säger att distriktsstyrelsen fattade ett enhälligt beslut om att nominera Dadgostar.

– Vi tycker att dels är hon en kunnig politiker, hon är väl insatt i frågor och Vänsterpartiets politik, hur vi vill att det ska vara. Sedan har hon varit med under hela uppbyggnadsprocessen med Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. Det känns som att hon är beredd att fortsätta på den linjen, och den har visat sig vara väldigt framgångsrik, säger Barnard.

Även Västerbotten fattade ett enhälligt beslut om att nominera Dadgostar sedan styrelsen frågat partiföreningarna om råd, enligt distriktsordförande Daniel Johansson.

– Hon sitter i riksdagen och är en ung kompetent kvinna som man känner förtroende för. Det har förekommit andra namn också ute i partiföreningarna, som exempelvis Ulla Andersson och Tamara Spiric, men eftersom alla dessa har valt att inte kandidera ställer man sig bakom Dadgostar, säger Johansson.

Inget besked från Svenneling

Under lördagen nominerade fyra distrikt Nooshi Dadgostar, men Vänsterpartiet i Värmland nominerade dessutom riksdagsledamoten Håkan Svenneling, som skrev i ett sms till TT på lördagen att han ännu inte kan ge besked.

– Håkan Svenneling är en mångsidig och kunnig politiker som kan mycket om bland annat landsbygdsfrågor, sade distriktsordförande Madeleine Nyvall efter beskedet.

Värmland nominerade även Ali Esbati och Hanna Gedin, som båda på förhand har sagt nej.

Elva distrikt har nominerat Nooshi Dadgostar. Ulla Andersson nominerades tidigt av Norrbotten, Västmanland, Södermanland, men hon meddelade kort därefter att hon inte ställer upp.

Norrbotten och Västmanland avvaktar

Norrbottens ordförande Nina Berggård säger att distriktsstyrelsen inte planerar att nominera en ny kandidat, men att det kan bli aktuellt att rösta i frågan i mitten av mars när distriktet håller årskonferens.

– Vi sammanträder inte för den frågan i nuläget, nu avvaktar vi och ser och funderar, säger Berggård.

TT: Skulle Dadgostar bli en bra partiledare?

– Jag anser det. Jag tror att många i distriktet skulle dela den åsikten, men vi har inte haft något formellt samtal om det, säger Berggård.

Inte heller Västmanland kommer att nominera en ny kandidat.

– Vi kommer inte ta i den här frågan mer nu. Distriktsstyrelsen var enig om att nominera Andersson, men sedan när hon valde att inte ställa upp har vi beslutat att vi avvaktar till dess att kongressombuden är utsedda och vi faktiskt vet vilka som är de slutgiltiga kandidaterna, säger Västmanlands distriktsordförande Fredrik Stockhaus.

Vänsterpartiet väljer ny ordförande i samband med kongressen i Västerås 21–24 maj, då Jonas Sjöstedt lämnar sin post.

Fakta: Nooshi Dadgostar

Nooshi Dadgostar är född 1985.

Hon är uppvuxen på Hisingen i Göteborg.

Är riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 2014 och är nu ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Har varit vice partiordförande sedan 2018.

Har varit kommunpolitiker i Botkyrka, söder om Stockholm.

Har varit aktiv i Ung Vänster och var vice ordförande även där.

Hon har studerat på juristprogrammet på Stockholms universitet.

Fakta: Håkan Svenneling

Håkan Svenneling är född 1985.

Riksdagsledamot sedan 2014 för Värmlands län. Ledamot i utrikesutskottet.

Kommunpolitiker i Karlstad 2006-2014.

Har tidigare jobbat som landsbygdsutvecklare. Tidigare chef för ett EU-stöd för lokal landsbygdsutveckling.

Fakta: Distriktsnomineringar

Nooshi Dadgostar nomineras av Värmland, Skåne, Uppsala län, Östergötland, Dalarna, Skaraborg, Örebro, Västernorrland, Gävleborg och Gotland och Västerbotten.

Tamara Spiric nominerades först av Fyrbodal och Jämtland, men dessa distrikt gav sedan sitt stöd till Dadgostar efter att Spiric hoppat av.

Ulla Andersson nominerades tidigt av Norrbotten, Västmanland, Södermanland. Andersson meddelade kort därefter att hon inte ställer upp.

Kronoberg har valt att inte nominera någon kandidat eftersom det hittills bara är Nooshi Dadgostar som ställer upp i partiledarvalet.

Värmland nominerar även Håkan Svenneling som inte har gett ett besked om huruvida han ställer upp, samt Ali Esbati och Hanna Gedin som båda har tackat nej.