Detta är en artikel från TT.

Gränspoliser slår larm till regeringen

Telegram från TT / Omni
23 January 2019, 14.13, uppdaterad 23 January 2019, 17.46

Regeringen har förlängt de inre gränskontrollerna, med hänvisning till en förhöjd hotbild mot Sverige.

Men enligt gränspoliser finns inte tillräckligt med resurser för att kunna fullfölja uppdraget – och situationen är så allvarlig att man nu slår larm till justitiedepartementet.

Senast under onsdagen reste åtta uzbeker in i Sverige på turistvisum. Om gränspolisen hade haft tillräckliga resurser hade de förmodligen blivit nekade inresa, berättar Robert Lindström, polisinspektör vid gränspolisenhetens rörliga kontrollsektion i Frihamnen i Stockholm.

– Men det var snarare "hej och välkommen". Vi har ingen möjlighet att hantera åtta stycken på två personer, säger han.

Personerna uppgav att de skulle hälsa på en kompis i Rinkeby för att sedan ta färjan tillbaka på kvällen. Och för detta hade de turistvisum utfärdade av länder i Baltikum.

"Är nödlögner"

Turistvisum i något av EU-länderna ger rätt till kortare visiter inom Schengenområdet. Men vid en noggrannare kontroll hade man ändå kunnat ifrågasätta syftet med inresan i Sverige, anser Lindström, då dokumenten visade att de landat med flyg i Vilnius i Litauen för bara något dygn sedan.

– Man flyger inte från Uzbekistan, en resa runt halva jordklotet, för att landa i Baltikum och sedan direkt åka vidare och hälsa på en kompis i Rinkeby i Sverige. Det är nödlögner man ständigt använder sig av, säger han.

Uzbekistan anses allmänt vara en av världens hårdaste diktaturer, vilket genererar många flyktingar därifrån. I fjol var uzbeker den åttonde vanligaste nationaliteten bland asylsökande till Sverige enligt Migrationsverket.

Tusentals per år

Via hamnar i Stockholmsområdet kommer många personer från Centralasien just nu, enligt Lindström.

Han uppskattar att till exempel upp till 2 000 uzbeker årligen reser in i Sverige på detta sätt – utan att den rörliga kontrollsektionen inom gränspolisen egentligen kan göra något för att kontrollera dem eller andra utländska grupper som beger sig hit.

I fredags kom även 95 ukrainare som polisen inte kunde hantera.

– Vi har ju inte ens lokaler. För att göra en ordentlig kontroll så måste man dessutom hålla förhör, och det är ju en hel process. Vi skulle inte hinna bli klara innan båten går tillbaka till Riga igen.

Lindström säger att det mest är svart arbetskraft som passerar, men ibland också internationella stöldligor. Han utesluter inte att det även kan slinka igenom potentiella terrorister.

Mycket saknas

Ulf Rydström, huvudskyddsombud på gränspolisen i region Stockholm, bekräftar bilden. Han kallar den rörliga kontrollsektionen för "ofattbart underbemannad" och tycker att ett stort problem är att det inte heller finns någon utrustning på plats.

Det saknas lokaler, datorer och passläsare som kan skanna handlingar för att se om de är äkta och även ge mer information om personen.

– Gränspolisens ledningsgrupp känner till det här, och varför de inte upplever samma obehag som Robert förvånar mig storligen. Det här borde skaka om dem i grundvalarna, säger Rydström.

Enligt honom är situationen extra allvarlig med tanke på syftet med de inre gränskontrollerna, som regeringen beslutat om med hänvisning till en förhöjd hotbild mot Sverige.

Flera terrormål

Nu har Rydström slagit larm till justitiedepartementet – och hoppas på en reaktion därifrån. Den kom i form av ett skriftligt uttalande:

””Vi kan inte kommentera en enskild medarbetares obekräftade uppgifter. Vi förutsätter att Polismyndigheten utför arbetet med de återinförda kontrollerna vid inre gräns på det sätt som krävs för att syftet och ändamålet med kontrollerna ska tillgodoses.”

Gränspolisernas oro förstärks av att medborgare från Uzbekistan varit misstänkta i flera terrormål de senaste åren. I en pågående rättegång står flera medborgare från Uzbekistan inför rätta, misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Den terrordömde Rakhmat Akilov är även han uzbek.

I förra veckan uppdagades av Kvällsposten att två uzbekiska medborgare jobbat utan tillstånd på Arlanda flygplats som städare i polisens lokal, som är ett skyddsklassat objekt.

– Jag kan säga så här: Vi har allt annat än kontroll, säger Lindström.

Fakta: Gränskontrollerna

Från och med den 2 juli 2018 kan polisen utföra gränskontroller i hamnarna i Ystad, Karlshamn, Karlskrona och i Stockholms län.

Gränskontroller kan också utföras i den Schengeninterna trafiken på flygplatserna Arlanda, Bromma, Landvetter, Malmö samt Skavsta.

De tillfälliga inre gränskontrollerna utförs sedan tidigare i Skåne vid Hyllie station, brofästet vid Lernacken, Trelleborg hamn, Helsingborgs hamn och Malmö hamn.

Det nuvarande beslutet om utökad gränskontroll vid inre gräns gäller som längst till den 11 februari 2019.

Sverige har tidigare fått kritik av Schengeninspektörer som i en hemligstämplad rapport uppgivit att Sverige har en av Europas sämsta gränskontroller, enligt Kvällsposten som i höstas rapporterade att man tagit del av dokumenten. Polisen sade då till TT att man skulle ta fram en handlingsplan.