Greta Thunberg angör snart New York

Den globalt omtalade klimataktivisten Greta Thunberg har medvind över Atlanten. På Twitter skriver hon att båten Malizia II beräknas nå Manhattan i New York sent på tisdagen.

Telegram från TT / Omni
26 aug. 2019, 03.56

– Vi gör nu 20–25 knop, i går kom vi upp i 30 knop, säger Thunberg i en saltstänkt videosnutt som skickats via satellit.

– Det är mycket hård sjö, väldigt höga vågor.

16-åringen har blivit världskänd efter att för ett år sedan ha inlett en klimatstrejk i Stockholm. För miljöns skull vägrar hon att flyga, så efter att ha blivit inbjuden till stora klimatmöten i Nord- och Sydamerika erbjöds hon och fadern Svante Thunberg lift över Atlanten med tävlingsbåten Malizia II.

Därmed har hon tagit ett sabbatsår från skolan, och ska stanna på andra sidan Atlanten i flera månader. Huvudpunkterna är FN:s klimattoppmöte i USA den 23 september och klimatkonferensen COP25 i Chiles huvudstad Santiago 2–13 december.

Färden över Atlanten inleddes från engelska Plymouth den 14 augusti, och tar alltså knappt två veckor.

Greta Thunberg har sagt att hon sedan ska ta tåg och buss till Chile, men upplägget för den delen av resan är oklart. Genom delar av Centralamerika finns det inga reguljära förbindelser landvägen.