Detta är en artikel från TT.

Greta Thunberg efter domen: Vi backar inte

Telegram från TT / Omni
24 July 2023, 09.16, uppdaterad 24 July 2023, 12.42

Klimataktivisten Greta Thunberg döms till dagsböter efter en aktion i Oljehamnen i Malmö tidigare i sommar.

– Vi kommer definitivt inte att backa, säger hon efter domen.

Greta Thunberg stod åtalad i Malmö tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en aktion i Oljehamnen, där hon och andra aktivister blockerade transporter från att komma fram. När polisen uppmanade Greta Thunberg att flytta på sig vägrade hon.

Hon döms till 30 dagsböter à 50 kronor. Dessutom ska hon betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

– Det var väntat, säger hon efteråt om domen.

Aktivismen fortsätter

Hon kommer inte att överklaga domen och den kommer inte att påverka hennes fortsatta aktivism. Hon tänker inte sluta med klimataktioner.

– Vi kan inte rädda världen genom att följa lagen, säger Greta Thunberg.

I rätten hävdade hon att hon agerat i nöd på grund av klimatkrisen, men rätten anser inte att det är ett argument som håller i den aktuella situationen.

– Det är absurt att de som agerar i enlighet med vetenskapen är de som får betala priset och blir åtalade, medan fossilindustrin inte ställs till svars, säger Greta Thunberg.

– Klimatkrisen hotar liv, hälsa och egendom.

I rätten nekade Greta Thunberg till brott.

– Mitt handlade är försvarligt, sade hon.

– Vi var lugna, vi skadade ingen människa och ingen egendom.

Det var den 19 juni i år som Greta Thunberg tillsammans med flera andra klimataktivister från Ta tillbaka framtiden-rörelsen försökte blockera in- och utfarten för tankbilar i Oljehamnen i Malmö. I rättssalen visades flera filmsekvenser där man ser Greta Thunberg och andra unga sitta i oljehamnen och blockera vägen. De blir tillsagda av polisen att flytta på sig och får också veta att de kommer att bli anmälda om de inte gör det.

En polisman som var med på platsen vittnar om att aktivisterna inte hade sökt om tillstånd för demonstrationen. Enligt honom var det nio personer som satt på vägen, och en person hade också hoppat upp på en bil.

Efter ett tag fattades beslut om att flytta på demonstranterna eftersom de hindrade trafiken.

Vägrat lyda

Minst två andra personer som deltog i aktionen har också åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten. De kommer att ställas inför rätta senare i augusti.

I en kommentar till TT skriver Ta tillbaka framtiden att de inte tänker vänta, utan göra det de kan för att stoppa användningen av fossila bränslen.

”Om domstolen väljer att se det som ett brott får den göra det – vi vet att vi har rätt att leva och att fossilindustrin står i vägen för den rätten,” står det i kommentaren.