Detta är en artikel från TT.

H&M och Ikea kan konfiskeras i Ryssland

Telegram från TT / Omni
13 March 2022, 06.50

Ryssland hotar att förstatliga bolag som lämnar landet.

Ett högst reellt hot enligt experter.

De senaste veckorna har en rad västerländska bolag dragit sig ur Ryssland. Det ryska svaret har varit ett hot om att ta kontroll över bolag i landet med mer än 25 procent utländskt ägande.

Ett dokument som publicerats i ryska medier listar 59 bolag som kan bli aktuella, däribland Ikea, H&M, Volkswagen, McDonalds och Apple, skriver bland annat CNN.

– Jag ser det som högst sannolikt att det blir så. Det är en slags försvarsmekanism som dels går ut på att försöka rädda jobben och dels på att straffa de bolag som lämnar, säger Per Hammarlund, Rysslandsexpert på SEB.

Däremot är det tveksamt om Ryssland verkligen har något att vinna på det.

Enligt Torbjörn Becker, chef för Öst­ekonomiska institutet vid Handels­hög­skolan i Stockholm, handlar det troligtvis mest om att ryska politiker inte vill framstå som svaga på hemmaplan.

Symbolpolitik

– Vi har sagt om flera olika scenarier nu att de inte är speciellt rationella och att de skadar Ryssland självt, och så blir det så ändå. Nu är vi i en situation igen där de säger något som är korkat för deras egen del. Men de kan inte heller bara sitta med armarna i kors och inte göra något. Det är nog i det ljuset man ska se det här, det handlar om symbolpolitik, säger han.

För Rysslands del är det en riskabel väg att gå. Om landet börjar konfiskera tillgångar kommer det dessutom förmodligen dröja många år innan några utländska företag vill investera i Ryssland eller etablera sig där igen. För vanliga ryssar innebär det här, förutom att de inte längre kommer kunna köpa Billy-bokhyllor, att en rad jobb går förlorade.

– De kan säkert lägga rabarber på några tillgångar som har ett värde i dag, men inte alls på samma nivå som om företagen hade varit kvar i Ryssland, säger Torbjörn Becker.

Praktiskt svårt

Rent praktiskt är det också svårt. När butikernas lager är slut kommer företagen knappast att förse konfiskerade ryska butiker med nya varor. Producerande bolag kan ha ett större värde, men enligt Per Hammarlund på SEB är det inte lika många bolag med produktion i Ryssland som har dragit sig ur.

– För bolag som inte dragit sig ur eller har pausat sin verksamhet är risken att bli exproprierad låg, säger han

Han menar att beslutet att eventuellt konfiskera tillgångarna också handlar om ett försök från Ryssland att rädda tillgångspriserna.

– Om många företag lämnar Ryssland samtidigt och vill sälja sina tillgångar så sjunker priserna kraftigt. Om staten kan hålla dem ett tag kan de sälja av mer gradvis och det får inte samma priseffekt, säger han.

Några av bolagen på ryska listan

Några av storbolagen som kan förstatligas i Ryssland:

Volkswagen, Apple, Ikea, Microsoft, IBM, Shell, McDonalds, Porsche, Toyota, H&M.

Källa: CNN.