Foto: Erik Mårtensson/TT

Häckens registreringsmiss i EL: "För jävligt"

Det brände till några gånger. Bland annat Ahmed Yasins ribba i den första halvleken. Och Albert Gudmundssons stolpe i den andra. Men varken Häcken eller AZ Alkmaar gjorde mål i Europa Leagues andra kvalomgång.

På bänken satt anfallaren Alexander Jeremejeff, som av misstag inte registrerats till mötet.

Telegram från TT / Omni
25 juli 2019, 22.25

Förra året tog Häckens Europaäventyr obönhörligt slut mot tyska Leipzig i Europa Leagues andra kvalomgång. Den här gången har det börjat betydligt bättre än 0–4-överkörningen mot Emil Forsbergs lag i fjol.

Mot nederländska AZ Alkmaar fixade Andreas Alms gäng 0–0 och ett bra utgångsläge inför returen i Göteborg nästa vecka.

Detta trots att Alexander Jeremejeff inte fanns med på planen, eller ens på bänken. Men varför anfallaren saknades kommunicerade klubben inte inledningsvis.

Efter matchen gick Häcken ut med svaret: Man har missat att registrera anfallaren för spel.

– Det känns för jävligt. För hans skull, för vår skull, säger sportchefen Sonny Karlsson till Göteborgs-Posten.

Det innebär att anfallaren med största sannolikhet missar även returmötet nästa vecka.

Yasin träffar ribban

Matchen höll dock på att börja dåligt.

Daleho Irandust gjorde som han brukar i allsvenskan: vände och vred med bollen. Men hemåtpassningen var slarvig och hemmalaget kunde ställa om på en kontring som dock inte ledde till mål.

Annars var det Häckens Ahmed Yasin som kom närmast mål i den första halvleken. Yasin fick på en stenhård träff – men bollen gick i ribban.

Abrahamsson räddar

Under 2010-talet har det före detta svensklaget AZ – Pontus Wernbloom, Rasmus Elm, Muamer Tankovic och Mattias Johansson har alla tillhört klubben – gått långt i Europa flera gånger.

Bland annat noterades klubben för en kvartsfinal i Europa League både 2012 och 2014. Sedan dess har AZ Alkmaar haft svårt att hävda sig på den högsta nivån. I fjol tog det stopp mot FC Kairat från Kazakstan i Europa Leagues andra kvalrunda.

I den andra halvleken ökade hemmalaget intensiteten i ett försök att få till ett bra hemmaresultat den här gången. Albert Gudmundsson hade ett tidigt stolpskott, Häckens Peter Abrahamsson stod för en fin räddning på Calvin Stengs skott från nära håll efter en dryg timmes spel.

Men närmare än så kom varken AZ eller Häcken – Peter Abrahamssons målnolla var intakt efter 94 spelade minuter.