Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hadzialic gör politisk comeback – i Stockholm

Tidigare statsrådet Aida Hadzialic (S) vill göra comeback i politiken, på en oväntad post. Hon föreslås bli nytt förstanamn och regionråd i opposition för Socialdemokraterna i Region Stockholm.

Telegram från TT / Omni
20 aug. 2019, 10.36

– Jag är glad och hedrad över att en enig valberedning föreslagit mig, säger Hadzialic, som avgick från posten som gymnasie- och kunskapslyftsminister i Stefan Löfvens första regering sommaren 2016.

Hon säger, på en pressträff med valberedningens ordförande Annika Andersson Ribbing, att flera andra i partiet kandiderat för att ta över efter Erika Ullberg, som i april meddelade att hon ville lämna till hösten. Det hela avgörs på en extrakongress för partidistriktet i Stockholms län den 7 september.

Stukad S-grupp

– Min förhoppning är att vi ska kunna ta till vara den energin för det lag som ska ta S till valseger i valet 2022, säger Hadzialic.

Hon föreslås att leda en, efter valet 2018, lite stukad S-samling som misslyckades med att återta makten i regionen från Alliansen.

Aida Hadzialic lämnade regeringen mycket oväntat och snabbt sommaren 2016 efter att ha åkt fast i en nykterhetskontroll vid Öresundsbron på väg hem från en konsert i Köpenhamn. Hon hade 0,2 promille i blodet, vilket är gränsen för rattfylleri. Hon kallade det "sitt livs största misstag" men den nu 32-åriga Hadzialic har under åren som gått trots det varit ett namn som förekommit i spekulationer om ministerposter och framtida S-toppar.

"Fantastisk möjlighet"

– Jag har saknat det politiska hantverket, att arbeta för socialdemokratin och Sverige. Det här blir en fantastisk möjlighet att göra en insats för en region som är viktig för hela landet, säger Hadzialic om det hon nu riktar in sig på.

Efter den snöpliga avgången från regeringen har hon bland annat arbetat som konsult och rådgivare i näringslivet.

Hadzialic startade sin politiska karriär i Halland och Halmstad men säger att hon också anser att hon, efter att ha bott flera år i Stockholm, även har en stark förankring bland de väljare och medborgare hon nu föreslås företräda.

Fakta: Aida Hadzialic

Aida Hadzialic utsågs av statsminister Stefan Löfven till gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till minister blev hon det yngsta statsrådet någonsin.

Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunalråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder. Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent i personkryssningen.

I augusti 2016 lämnade hon sin ministerpost efter att ha kört alkoholpåverkad hem från Köpenhamn och fastnat i en poliskontroll på svenska sidan Öresundsbron.

Hadzialic är född 1987 och kommer ursprungligen från Bosnien-Hercegovina.