Detta är en artikel från TT.

Helsingborgspolisen: "Isolerade händelser"

Telegram från TT / Omni
14 October 2021, 02.28, uppdaterad 14 October 2021, 11.33

Först blev en man i 20-årsåldern livshotande skadad vid en skjutning i Helsingborg.

Tio minuter senare skedde en kraftig explosion utanför en nattklubb i staden.

– Trots den korta tidsrymden ser vi det som isolerade händelser, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg.

Larmet om en skottlossning i området Närlunda kom in klockan 00.49 natten till torsdag. På platsen hittades en man i 20-årsåldern med livshotande skador och han fördes med ambulans till Helsingborgs lasarett.

– Det senaste jag hörde är att läget är kritiskt. Han har opererats under natten, säger Karim Ottosson på en pressträff.

Ingen konflikt mellan kriminella

Tio minuter senare hörde polispatrullerna på platsen för skjutningen en kraftfull smäll. En explosion hade skett utanför en nattklubb på Bruksgatan i de centrala delarna av staden. Ingen person skadades, men det har blivit skador på byggnader som ligger upp till 100 meter från detonationsplatsen.

– Butiker och bostäder har fått rutor krossade och det är även skador på exempelvis elskåp och fasader, säger Karim Ottosson.

Polisen har ingen misstänkt för de båda händelserna.

– Vi har stor förståelse att detta skapar stor otrygghet, men trots den korta tidsrymden ser vi det som isolerade händelser. Vi kan i nuläget inte se någon konflikt mellan (kriminella) grupperingar, säger polischefen.

Offret för skjutningen är känd av polisen sedan tidigare, uppger Ottosson.

– Han rör sig i kriminella miljöer, säger Karim Ottosson.

Tidigare sprängningar

Nattklubben har utsatts för sprängningar tidigare, rapporterar HD/Sydsvenskan. 2019 hittades en sprängladdning utanför den och 2015 utsattes den för sprängningar med bara några dagars mellanrum.

– Det är ingenting som vi kan koppla ihop i nuläget med den här händelsen, säger Ottosson och lägger till att det inte kommit in några anmälningar om hot mot nattklubben i närtid.

Explosionen vid nattklubben rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och skjutningen som mordförsök.