Detta är en artikel från TT.

Högerpartier vill förhandla med S

Telegram från TT / Omni
9 December 2021, 06.35, uppdaterad 9 December 2021, 10.51

Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) vill förhandla med Socialdemokraterna (S) om att strama åt arbetskraftsinvandringen.

”Syftet är att skapa en långsiktig och stabil majoritet för hur regelverket ska se ut och fungera”, skriver partiernas migrationspolitiska talespersoner i en debattartikel i Expressen.

Partierna vill bland se ett höjt lönekrav, hejda arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter, införa ett bostadskrav för familjemedlemmar som följer med till Sverige och avskaffa rätten för en asylsökande som fått avslag att i stället söka arbetstillstånd.

Men den socialdemokratiska regeringen siktar på att lägga fram ett eget förslag om arbetskraftsinvandring före jul. Den vill strama åt reglerna med ett krav på bindande anställningsavtal.

Migrationsminister Anders Ygemans (S) kommentar till högerpartiernas debattartikel är:

– Vi från den socialdemokratiska regeringen har aviserat att vi ska lägga förslag för att komma till rätta med de problem som de högerkonservativa skapade, säger Ygeman.

– Jag ser framför mig att vi kommer lägga förslag på riksdagens bord före jul och jag välkomnar naturligtvis att det kan komma att finnas ett brett stöd för det i riksdagen.