Hultqvist: Måste agera strikt

Sverige måste visa en tydlig signal mot omvärlden om uppgifterna om USA:s spionage mot bland annat svenska politiker stämmer. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Ingen ska tro att vi inte tar det här på allvar.

Telegram från TT / Omni
30 May 2021, 20.30, uppdaterad 30 May 2021, 20.56

Sverige måste visa en tydlig signal mot omvärlden om uppgifterna om USA:s spionage mot bland annat svenska politiker stämmer. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Ingen ska tro att vi inte tar det här på allvar.

Danmark har låtit den amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionera på ledande svenska politiker och tjänstemän. Det rapporterar flera medier som gemensamt gått igenom uppgifter från danska försvarets underrättelsetjänst.

Försvarsminister Peter Hultqvist fick uppgifterna av SVT, ett av medierna bakom avslöjandet, i förra veckan.

– Jag har ställt krav till Danmark att vi måste få ta del av den här informationen. Det är naturligtvis allvarligt, vi kan inte acceptera om det är så att svenska politiker och tjänstemän avlyssnas, säger han till TT.

Kontakt med flera länder

Enligt Hultqvist har Danmark svarat att det är "oacceptabelt att avlyssna samarbetspartner och nära allierade".

– Vi har vidtagit en lång rad åtgärder för att komma vidare i det här och få korrekt information. Jag har ställt frågor till Danmark och anser att det är en process som inte är avslutad. Sedan har jag haft kontakt med norska ministrar och med Frankrike, Tyskland och USA på tjänstemannanivå, säger Hultqvist.

Peter Hultqvist har med anledning av uppgifterna bett om att få komma till försvarsutskottets möte på torsdag.

– Det är viktigt för mig att markera vad vi gjort för att ingen ska tro att vi inte tar det här på allvar. Det är en viktig signal mot alla håll i det här läget, säger han.

Krav på Danmark

Enligt uppgifterna i den danska utredningen med kodnamnet "Operation Dunhammer" har även europeiska toppolitiker som Tysklands förbundskansler Angela Merkel utsatts för spioneri. Vilka svenska statsråd som drabbats av avlyssning har inte framkommit ännu.

TT: Hur påverkar detta Sveriges relation med Danmark?

– Vi har haft ett omfattande samarbete med Danmark under tiden jag varit försvarsminister, jag ser det som viktigt att utveckla det samarbetet. Sedan händer då en sådan här sak. Då måste vi kunna prata öppet om situationen. Därför ställer jag väldigt tydliga krav på Danmark. Jag måste agera strikt enligt svenska statsintressen i den här situationen, säger Hultqvist.