Hundratals samlades i protest mot Handke

Peter Handke tog emot Nobelpriset i litteratur, till både högljudda och tysta protester.

På Norrmalmstorg i Stockholm samlades många för att visa sitt missnöje med årets pristagare.

Telegram från TT / Omni
10 dec 2019, 07.40

Hundratals personer samlades på Norrmalmstorg i Stockholm på tisdagskvällen för en manifestation i protest mot att Nobelpriset i litteratur tilldelas Peter Handke. De lyssnade till ett tiotal talare, däribland den Pulitzerprisbelönade amerikanske journalisten Roy Gutman och läkaren och författaren Christina Doctare.

Doctare som var expert i krigstribunalen i Haag, riktade under sitt tal stark kritik mot Nobelkommittén.

– Av alla författare så väljer de en som förhärligar Slobodan Milosevic, en av de värsta krigsförbrytarna i vår tid.

Hon avslutade talet med att demonstrativt lämna ifrån sig sin Nobelprismedalj, som hon mottog kollektivt efter tjänstgöring i FN:s fredsbevarande styrkor 1988.

– Så länge jag lever ska jag vittna om vad jag har varit med om i detta förfärliga krig som aldrig kan förnekas, därför mina vänner tar jag av mig Nobels fredspris som jag fick 1988.

"En stor besvikelse"

Bröderna Benjamin Imamovic och Nernin Imamovic hade tagit tåget från Linköping för att delta i manifestationen.

– Vi vill på ett fredligt sätt upplysa svenska medborgare vad Svenska Akademien gör, sade Benjamin Imamovic.

Under Bosnienkriget tvingades de lämna sin hemstad Banja Luka och vid manifestationen bar de Srebrenicas blomma på bröstet för att hedra och minnas folkmordets offer. Det kan inte förstå att Peter Handke, som de menar legitimerar en krigsförbrytare som Slobodan Milosevic, tilldelas Nobelpriset.

– Jag har bott här i Sverige i 30 år, så jag har bott här längre än i Bosnien. Jag har aldrig varit på en demonstration, det är första gången i mitt liv. Det här kommer från hjärtat. Det här är en så stor besvikelse för mig, sade Nernin Imamovic.

Hoppas priset dras tillbaka

Teufika Sabanovic, en av initiativtagarna till manifestationen på Norrmalmstorg, sade till TT förra veckan att dess syfte är att visa på det motstånd som finns mot Peter Handke som årets Nobelpristagare.

– Vi har en marginell betydelse jämfört med den makt som Akademien har, men vi kan inte vara tysta. Nu kommer man att komma ihåg att det också fanns ett starkt motstånd då priset delades ut. Det skrivs in i historien.

Det hon och flera överlevnadsorganisationer hoppas på är att Nobelpriset till Peter Handke dras tillbaka.

Under förmiddagen på tisdagen hölls det även en manifestation på Hötorget, där en mindre grupp personer bland annat höll upp en banderoll med en uppmaning, riktad till Handke, om att be om ursäkt till offren för folkmordet i Srebrenica.

Ambassadörer bojkottade

Det hör till vanligheterna att samtliga utländska ambassadörer som är stationerade i Sverige bjuds in till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. I år valde flera av dem att bojkotta tillställningen.

Författaren, regissören och politikern Jasenko Selimovic (L) skriver i ett långt debattinlägg i DN att beslutet att ge Handke priset kommer att "förfölja Svenska Akademien för evigt".

"Vi ger inte priser till historierevisionister. Inte heller till folkmordsförnekare. Lika otänkbart som det vore att belöna David Irving eller Robert Faurisson borde det därför vara att belöna Peter Handke", skriver Selimovic.

Svenska Akademien har hela tiden vidhållit att man gjort skillnad på litterärt verk och person i valet av pristagare.

– Även om det är svårt att i praktiken skilja verk från person, är det en sådan distinktion som måste respekteras när vi utser en pristagare. Vi är medvetna om att ett internationellt litterärt pris kan få politiska effekter men politiska avsikter får inte påverka – och har inte tillåtits påverka – arbetet med att utse pristagare, har ständige sekreteraren Mats Malm tidigare sagt till TT.

Fakta: Protesterna mot Handke

Flera bosniska överlevarorganisationer har protesterat mot att Handke tilldelas Nobelpriset, bland andra Srebrenicas mödrar.

I slutet av oktober hölls en protestaktion utanför Börshuset i Stockholm, i solidaritet med Srebrenicas mödrar.

Föreningen för folkmordets offer och vittnen uppmanade Svenska Akademien att dra tillbaka Peter Handkes Nobelpris, i ett öppet brev som överlämnades till Sveriges ambassad i Sarajevo i samband med en manifestation i början av november.

Peter Handke får ingen inbjudan till Rinkeby, där skolelever läser och arbetar med verk av årets pristagare i litteratur. Arbetet brukar traditionsenligt avslutas med att författaren i fråga bjuds in till stadsdelen i samband med Nobelprisutdelningen i december. Den omfattande kritik som riktats mot författaren gör det hela problematiskt, enligt Nobel i Rinkebys grundare Gunilla Lundgren, som vill skydda barnen från eventuella protester.

Turkiets, Albaniens och Kosovos ambassadörer i Sverige kommer inte att delta vid Nobelceremonin. Albaniens utrikesdepartement motiverar bojkotten med Handkes stöd till Serbiens tidigare president Slobodan Milosevic, som stod åtalad för bland annat folkmord och krigsbrott i forna Jugoslavien på 1990-talet. Milosevic avled i en fängelsecell 2006 och Handke höll ett tal på hans begravning.