Foto: Per Danielsson/TT

Inför dagens besked – ÖFK tror på elitlicens

Ska Östersund beviljas elitlicens och få fortsätta i allsvenskan eller inte? I dag kommer överklagandenämnden med sitt besked.

– Vi har fått in mer pengar de senaste veckorna som vi tycker borde vara avgörande, säger klubbens presschef Niclas Lidström till Östersunds-Posten.

Telegram från TT / Omni
23 dec 2019, 06.56

Östersunds FK hymlar inte med sin positiva inställning – detta trots licensnämndens beslut, från den 27 november, att inte bevilja fotbollsklubbens elitlicens för 2020.

Det finns nämligen skäl att tro att den näst högsta instansen, Svenska fotbollförbundets överklagandenämnd, landar i en annan slutsats, menar ÖFK:s presschef Niclas Lidström.

– Vi har hela tiden varit optimistiska eftersom vi har ett så bra "case". Nu har vi också lagt fram en massa nya saker för nämnden. Vi har fått in mer pengar de senaste veckorna som vi tycker borde vara avgörande, säger han till tidningen.

Anledningen till att Östersund inte beviljades elitlicens av licensnämnden var för att klubben inte bedömdes kunna genomföra nästa års säsong på ett tillförlitligt sätt ekonomiskt.

I onsdags sammanträdde överklagandenämnden i Stockholm, med ÖFK:s vd Lennart Ivarsson och advokaten Tom Pripp (även adjungerad styrelseledamot i föreningen) närvarande.

Klockan 11 i dag meddelas beslutet.

– Vi har tittat på vad licensnämnden har sagt och steg för steg förtydligat de sakerna. Många av de här sakerna har vi redan löst, säger Niclas Lidström.

Vid ett nytt negativt besked för Östersund finns möjligheten att ansöka om att få ärendet prövat i den tredje och högsta instansen, Riksidrottsnämnden.

Tvångsdegraderas ÖFK blir det i stället spel i superettan nästa år, medan den allsvenska platsen går till Brage.

Fakta: Nämnden som fattar beslutet

Svenska fotbollförbundet införde i år en överklagandenämnd som ersatte besvärsnämnden och appellationsnämnden samt förbundsstyrelsens funktion som överklagandeinstans.

I nämnden sitter: Martin Holmgren, Saltsjö-Duvnäs (ordförande), Cecilia Hager, Bromma (vice ordförande), Johan Fröjelin, Sollebrunn, Klara Hedlund, Stockholm, Bo Johansson, Stockholm, Annelie Larsson, Karlstad, Åsa Lönnqvist, Tyresö, Lars Mattsson, Kalmar, Martin Åkerman, Skanör, Joakim Högberg-Jacobsson (sekreterare).

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Bakgrund: Turerna kring Östersunds FK

April 2018: Ekobrottsmyndigheten genomför en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem där vd:n Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtas. Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

10 december: Åklagare Nicklas Jeppsson väcker åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.

5 september 2019: Den 13 dagar långa rättegången mot Kindberg och de andra två männen inleds i Härnösands tingsrätt.

5 november: Domen faller mot Kindberg och de två andra männen. Kindberg döms till tre års fängelse samt näringsförbud i fem år. Han döms även att, tillsammans med de två andra männen, betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor. Samtidigt blöder klubben ekonomiskt och riskerar att bli av med elitlicensen om man inte lyckas få ordning på räkenskaperna.

19 november: Kindberg överklagar tingsrättens dom. Den överklagas snart även av åklagaren.

26 november: Svenska fotbollförbundet meddelar att Östersunds FK inte beviljas elitlicens inför 2020.

3 december: ÖFK överklagar licensnämndens beslut till överklagandenämnden.

10 december: Klubben skickar in kompletterande uppgifter.

18 december: Överklagandenämnden sammanträder.

23 december: Överklagandenämnden meddelar sitt beslut klockan 11.00.