Foto: Anders Wiklund/TT

Inga åtgärder efter krismöte i Stockholm

Stockholms stads äldrenämnd och krisledningsnämnd, där åtta politiska partier finns representerade, träffades på fredagen för att diskutera smittspridningen av coronaviruset på äldreboenden.

Telegram från TT / Omni
03 april 2020, 10.41

Initiativ till mötet hade tagits av Socialdemokraterna som hade hoppats att nämnderna skulle besluta om ytterligare åtgärder för att stoppa den oroväckande utvecklingen kring corona på Stockholms äldreboenden och inom hemtjänsten.

Men enligt det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Karin Wanngård ledde mötet inte till några konkreta förslag eller beslut.

– Den allvarliga upprinnelsen till det här var bland annat missar i statistiken tidigare i veckan angående antalet äldreboenden som hade fått smitta. Efter mötet kan jag tyvärr konstatera att de inte kommer att ta in någon stadsövergripande statistik och det innebär att man helt enkelt inte vet hur många äldreboenden som är drabbade. Och det är jätteallvarligt, säger Karin Wanngård.

Motiveringen från den politiska majoriteten i staden (M, L, MP, C och KD) för att inte införa stadsövergripande statistik över smittade äldreboenden var, enligt Wanngård, att siffrorna ändras så fort.

– Det har jag jätterespekt för men då får man gör likt det Folkhälsomyndigheten gör. Man får bestämma sig för ett klockslag per dygn då statistiken gäller för 24 timmar framåt och sedan har man nya siffror. Man måste ju ändå vara intresserad av att ha koll på läget, säger Karin Wanngård.

Socialdemokraterna framförde också sitt krav på att man ska övergå till obligatorisk så kallad kohortvård där smittade omedelbart sätts i karantän och att specifik personal arbetar endast med de smittade. Men inte heller där fick partiet gehör.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktig sammansättning av partier i majoritet.