Detta är en artikel från TT:s korrespondent.

Ingen Gripen till Ukraina – Sverige ombeds pausa

Telegram från TT / Omni
28 May 2024, 09.50, uppdaterad 28 May 2024, 14.32

Sverige ombeds pausa planerna på att skicka Jas Gripen till Ukraina, berättar försvarsminister Pål Jonson (M) för TT.

Allt för att tills vidare fokusera på ett flygsystem: amerikanska F-16.

Beskedet kommer i Bryssel sedan Jonson haft ”intensiva samtal” med övriga länder inom den luftförsvarskoalition som hjälper Ukraina med såväl flygplan som luftvärnssystem.

– Vi har blivit uppmanade av de andra länderna som driver koalitionen med att avvakta Gripensystemet. Det har att göra med att fokus ligger nu på att införa F-16-systemet, förklarar Jonson.

Fyra länder

Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge har alla utlovat F-16-plan till Ukraina. De första planen beräknas bli levererade redan i år, vilket gör att Gripen tills vidare får vänta.

– Vi utesluter på intet sätt att det kan bli aktuellt längre framåt, men just nu ligger fokus på ukrainsk del på att implementera F-16-programmet, säger försvarsministern.

Oppositionen i Sverige vill att Sverige ska leverera Gripen till Ukraina i princip omgående. Förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) anar att det i uppmaningen till Sverige också finns industriella anledningar, i frågan om vilka som ska vara med och bygga Ukrainas framtida flygvapen.

– Ukraina har varit väldigt tydliga till mig under lång tid att de vill ha Gripen. Jag kan inte utesluta att det finns en dimension av industriella intressen som verkar också i de här sammanhangen, säger Hultqvist på telefon till TT.

”Klokt av dem”

Nederländernas försvarsminister Kajsa Ollongren hänvisar dock till hur svårt det redan är för Ukraina att gå över från gamla sovjetiska flygplan till amerikanska.

– Det är en stor förändring för dem. Så jag tror att det är klokt av dem att fokusera fullt ut på F-16, för att införa dem och börja använda dem och sedan i ett senare läge kunna ta in även nya stridsplan. Men jag kan förstå att det är svårt att göra två saker samtidigt, säger Ollongren till TT i Bryssel.

Flyghjälp till Ukraina

Fyra Natoländer – Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge – har tillsammans utlovat ungefär 100 F-16-flygplan till Ukraina. Danmark har tidigare utlovat att en första leverans ska ske under sommaren i år.

Sverige har öppnat för leverans även av Jas Gripen, men har inte gett några färdiga löften.

Sedan tidigare har Bulgarien, Polen och Slovakien donerat Sovjetbyggda stridsflygplan av typen Mig-29 och Su-25 till Ukraina.