Detta är en artikel från TT.

Iva-sköterska: Det här är inget skämt

Telegram från TT / Omni
5 November 2020, 19.51

Nu ryter iva-sjuksköterskan Eveline Jacobson från Eskilstuna till igen.

– Jag blir så förbannad. Det här är inget skämt. Vi ropar inte på hjälp för att vi tycker det är kul, säger hon med adress till alla som struntar i Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

I somras väckte Eveline Jakobson stor uppmärksamhet då hon i sitt sommarprat i Sveriges Radio tog med det svenska folket in bakom kulisserna på en covid-avdelning. Drygt en och en halv miljon människor har lyssnat på hennes berättelse om arbetet på covid-iva på Mälarsjukhuset i Eskilstuna under de första tunga pandemimånaderna.

Under torsdagen passerade Sverige 6 000 döda i covid-19, och Sörmland, där Jakobson jobbar, lades till på listan över regionerna med särskilda restriktioner. Kurvorna pekar uppåt med fler smittade i nästan hela landet.

"Ofantligt provocerande"

Nu tar hon till orda på nytt.

– Det som är så ofantligt provocerande för oss i vården är att det finns folk som inte lyssnar. Jag och mina kollegor i hela Sverige säger exakt samma sak. Det handlar inte om raketforskning, säger hon till TT.

– Vi har rekommendationer som vi vet fungerar. Håll avstånd, tvätta händerna ofta, peta dig inte i näsan , stanna hemma om du är sjuk. Rekommendationerna är inte svåra.

Nu ser hon att smittan eskalerar. Men några tänker kanske: "Staplarna är inte så höga än".

– Men vi vet att allt släpar efter. Sker en inbromsning i dag syns det i statistiken först om en månad.

Folksamlingar och fester

Hon ser i sitt Facebookflöde bilder på folksamlingar, fester och utlandsresor. Hon menar att folk inte förstår smittans allvar.

– Det gör mig så förbannad. Inte på patienterna, det är aldrig deras fel. Men varför kan inte folk bara ta restriktionerna på allvar? frågar hon sig.

– Jag har varit med om saker jag aldrig trodde jag skulle få vara med om. Det är självklart att det är svårt för andra att förstå det. Men då är klar att vi också måste få reagera starkare.

Eveline Jakobson berättar att många av hennes kollegor inte helt återhämtat sig från det mest intensiva skedet.

– För en del är det ångestladdat bara att ta på sig skyddsutrustningen på nytt, jag ser tårarna stiga i deras ögon, berättar hon.

– Ibland talar man om oss som jobbar som vårdhjältar. Men vi är inte hjältarna. Vi är personer som jobbar med sjukvård. Hjältar är är alla ni som sköter er, ni som följer rekommendationerna. Det är ni som räddar liv. Vi är er evigt tacksamma.

– Ni är många, det vet jag, men ni överskuggas av de naiva och egoistiska människorna som fullkomligt skiter i andra, säger hon.