Foto: Pontus Lundahl/TT

Janne Andersson prisad efter Zlatan-kritiken

Janne Andersson prisas för att ha verkat i Fryshuset-grundaren Anders Carlbergs anda.

Vilket är raka motsatsen till Zlatan Ibrahimovics bild av landslagsuttagningarna.

– Det värmer, det värmer jättemycket och är roligt, säger förbundskaptenen.

Telegram från TT / Omni
06 nov. 2019, 09.01

Janne Andersson har vid flera tillfällen sagt att han har svårt för individuella priser inom fotbollen, då de oftast "bygger på subjektiva bedömningar".

Med Anders Carlbergs minnespris Årets påverkare är det annorlunda.

Inte för att förbundskaptenen själv tilldelas utmärkelsen – utan för vad priset står för.

"/…/ Ett ledarskap grundat i kärlek till idrotten, tron på gruppens kraft i att stötta individen, samt inte minst en tydlig värdegrund där rättvisa och alla människors lika värde är grunden", lyder en del av juryns motivering.

"Väldigt speciellt"

– Det är inte så att det har ramlat priser över mig men jag har fått några stycken i olika sammanhang, och det här är väldigt speciellt eftersom det inte handlar om fotboll eller fotbollsresultat, säger han till TT.

– Det här är mer, som jag uppfattar det, hur man upplevt att jag har utfört mitt uppdrag, vad jag står för i mitt ledarskap. Det är på så sätt väldigt hedrande och glädjande att man ser det på det sättet och vill premiera det. Jag tycker att det är jätteroligt och hedrande.

Andersson ledarskap förde Sverige till VM-kvartsfinal i Ryssland 2018 och är på väg att säkra en slutspelsplats i nästa års EM. 57-åringen är inne på att hans ledarskap vilar på liknande grunder som Anders Carlberg drevs av när han grundade Fryshuset.

– Min grundinställning i mitt ledarskap är att skapa en miljö där folk är välkomna, att det är ordning och reda och att det råder någon form av rättvisa och att alla är lika mycket värda. Sedan utifrån de grunderna ska vi utvecklas tillsammans, i olika riktningar, på olika sätt. Olikheterna i en grupp är det som är det intressanta, säger han.

Kritik från Zlatan

Det är en bild som den förre landslagsstjärnan Zlatan Ibrahimovic, anfallaren slutade i Blågult efter EM i Frankrike 2016, inte delar.

I en intervju med Expressen kallade 38-åringen landslaget för en sekt och att Janne Andersson visat ovilja att ta ut spelare av utländsk härkomst.

Det var uttalanden som gjorde förbundskaptenen ledsen och besviken, men nu viftar han snabbt bort yttrandena även om han fortfarande anser att de var felaktiga.

– Jag har ett jobb som många tycker väldigt mycket om och har uppfattningar kring, och jag bestämde mig för att så får det vara när jag gick in i det här jobbet. Det han tyckte den här gången får stå för honom och om någon tycker något annat en annan gång så får det stå för den, säger Janne Andersson.

Fakta: Anders Carlbergs pris

Anders Carlberg grundade Fryshuset 1984 och har bland annat belönats med S:t Eriksmedaljen. Han var också en aktiv debattör i bland annat ungdomsfrågor. Carlberg avled i januari 2013 och för att hylla hans minne skapades en minnesfond.

Sedan 2016 delas varje år ut hederspriser och ett stipendium till personer som verkat i Anders Carlbergs anda.

Priset delas ut som två hederspriser, Årets påverkare och Årets revanschist, och som ett stipendium till Årets unga förebild, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.

Juryns motivering till Janne Andersson:

"Årets påverkare är en ledare i Anders Carlbergs anda - ett ledarskap grundat i kärlek till idrotten, tron på gruppens kraft i att stötta individen, samt inte minst en tydlig värdegrund där rättvisa och alla människors lika värde är grunden. Pristagaren leder genom trygghet, tydlighet och delaktighet. På så sätt har Janne Andersson skapat ett sammansvetsat lag som stöttar varandra i framgång och står enat i motgång. Därför är han Årets påverkare."

Bakgrund: Zlatans attack på Janne Andersson

I en intervju med Expressen den 8 oktober gick Zlatan Ibrahimovic till verbalt angrepp mot förbundskapten Janne Andersson.

Ibrahimovic kallade bland annat landslaget för en "sekt" och menade att Andersson genom sin första laguttagning som förbundskapten ”skickade ett meddelande om att det jag (Zlatan) stod för, det är inte okej här”.

Ibrahimovic hänvisade till att det inte var någon med utländsk bakgrund med i förbundskaptens första samligt, uppgifter som var felaktiga.

– Det gjorde mig ledsen och besviken, sade Andersson, som också fick stöd från de nuvarande landslagsspelarna.

Men Zlatan fick också visst medhåll från olika håll om att svensk fotboll har problem och utmaningar med integration.

– Det är bra att det tas upp och det är en extremt stor fråga, det finns mycket rasism i fotbollsvärlden, men då ska det riktas åt rätt håll... Just den här gången så känns det som att det blev riktigt fel till fel person, sade Mikael Lustig.