Foto: Wiktor Nummelin/TT

Johansson redo för tufft jobb i EU

EU-parlamentets berörda utskott visar grönt ljus för Ylva Johansson som migrations- och inrikeskommissionär i EU.

Nu börjar kampen för en asyluppgörelse som alla EU-länder kan stödja.

Telegram från TT / Omni
08 okt. 2019, 10.28

Sedan hon svarat på extra skriftliga frågor efter förra veckans utskottsförhör fick Johansson på tisdagen som väntat stöd från nödvändiga två tredjedelar av ledamöterna i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.

– Det känns bra, förstås. Nu ska vi ta itu med det riktiga jobbet, säger hon i en första kommentar till TT och Ekot.

Definitivt klart blir ändå inte tillsättandet förrän hela den nya EU-kommissionen godkänts, preliminärt genom en parlamentsomröstning den 23 oktober.

"Akut situation"

Johanssons första arbetsuppgift blir att helt enkelt hantera nuvarande flyktingläge.

– Vi har ju en akut situation, får man väl säga, med ohållbara situationer och levnadsvillkor för flyktingar som har kommit till Grekland. Och vi har också just nu diskussioner i Luxemburg hur fördelningen ska ske av dem som kommer över Medelhavet. Det är den akuta frågan som den nuvarande kommissionen jobbar med och som jag kommer att ärva, säger Johansson.

Även frågan om EU:s flyktingsamarbete med Turkiet lär bli en viktig och omedelbar fråga.

– I dag betalar ju EU för att ge pengar till de miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet och jag ser ett stort behov av att de insatserna fortsätter, säger Ylva Johansson.

Stöd från Johansson

Därefter väntar den rejält tuffa uppgiften att hitta enighet bland EU:s medlemsländer för en "ny pakt för asyl och migration".

Hur lång tid det kommer att ta innan ett färdigt bud kan presenteras för EU-länderna vill hon dock inte sia om.

– Jag vågar inte spekulera i det. Vi har haft en situation där man lade ett färdigt bud, det vill säga ett förslag, från kommissionen för tre år sedan och som har legat låst och aldrig kunnat bli beslutat. Så jag kan ju inte komma med nya förslag som också riskerar samma typ av låsning. Men bråttom är det verkligen, säger Ylva Johansson.

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) ger henne dock sitt stöd.

– Ylva Johansson är en oerhört handlingskraftig person, som också har en oerhört stor förhandlingsförmåga. Känner jag Ylva rätt så är det rätt person att göra ett försök, säger han om sin namne.

Godkänd polack

Även polske Janusz Wojciechowski fick godkänt av sitt parlamentsutskott på tisdagen. Den tilltänkte jordbrukskommissionären tvingades dock först igenom ett andra förhör med jordbruksutskottet innan klartecken gavs.

Parallellt hördes under tisdagen även tre av den nya kommissionens tyngsta namn: lettiske Valdis Dombrovskis, danska Margrethe Vestager och nederländske Frans Timmermans.

Den sistnämnde har fått i uppdrag att leda EU:s kamp mot klimatförändringarna och fick varma applåder när han kontrade mot en ledamot från italienska Lega som tyckte att det främst är Asien som måste agera.

– Tror du att plastflaskorna på Italiens stränder har flutit in från Fjärran östern? sade Timmermans i EU-parlamentet.

Timmermans lovar mycket, men är inte tillräckligt konkret, anser svenska Miljöpartiets parlamentariker Pär Holmgren.

"Det är positivt att han har högre klimatambitioner än den tidigare kommissionen men politiken han föreslår ligger tyvärr inte i linje med Parisavtalet och vad vetenskapen kräver", säger han i ett skriftligt uttalande till TT.

Fakta: Tillsättandet av nästa EU-kommission

EU-parlamentet godkände redan i juli tyska Ursula von der Leyen som ny ordförande i EU-kommissionen. Hon har sedan dess fått in en ledamot från varje medlemsland som hon fördelat till olika uppgifter. Merparten av dessa har nu förhörts och godkänts av berörda utskott i EU-parlamentet.

När alla nya kommissionsledamöter godkänts väntas parlamentet rösta om att godkänna kommissionen i sin helhet, preliminärt den 23 oktober. Om det går bra kan den nya kommissionen tillträda från den 1 november.

Osäkerhet råder ännu om Rumäniens och Ungerns kommissionärer, där de först föreslagna kandidaterna stoppats av EU-parlamentets juridiska utskott. Nya kandidater har nominerats, men ännu inte formellt fått sina uppdrag av von der Leyen.