Detta är en artikel från TT.

Känd artist åtalas för butiksrån

Telegram från TT / Omni
14 October 2021, 09.35, uppdaterad 14 October 2021, 12.08

En känd svensk artist åtalas tillsammans med tre andra personer för att ha rånat en butik i Kista den 18 augusti i år.

Enligt åtalet har de fyra personerna, tre män och en minderårig pojke, stulit varor som snus, godis, cigaretter och dricka till ett värde av drygt 5 300 kronor genom att hota butiksägarna.

– Ett flertal personer har gått in i butiken och så har man dels uttalat hot mot personer som jobbar i butiken, och dels menar jag att det också finns en underförstådd hotbild i hur de agerar och deras numerära överläge, säger åklagare Lotta Karlsson.

Enligt Lotta Karlsson kan i vart fall två av dem, däribland artisten, kopplas till ett kriminellt nätverk med våldskapital som verkar i områden. Även det spelar roll.

– Det förstärker hotbilden som målsägarna upplever, säger hon.

De fyra åtalas även för grovt olaga tvång i samband med händelsen.

Som bevis har åklagaren bland annat övervakningsfilm från händelsen samt förhör med butikspersonalen.

Artisten som är i 30-årsåldern greps på Arlanda flygplats i samband med att han kom tillbaka till Sverige för tre veckor sedan och sitter fortsatt häktad. TT söker hans försvarare Alain Soussi, som säger till SVT att mannen förnekar brott.

– Han har varit i butiken precis som det finns uppgifter om både i media och i förundersökningen. Men det han har tagit där har han haft tillåtelse att ta. Då tycker jag att åklagaren kanske borde ha avstått att åtala honom för någonting som inte täcks av hans uppsåt.

Åklagare Lotta Karlsson har hört invändningen.

– Men jag anser att det finns bevisning som visar motsatsen, säger hon.