Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kina etablerar sig på ö i Stilla havet

En knapp månad efter att Kinas och Salomonöarnas upprättade diplomatiska kontakter rapporterar New York Times att ett statligt ägt kinesiskt bolag hyr ön Tulagi i önationens östra hörn.

Enligt dokument som tidningen tagit del av ska bolaget bygga en flygplats, fiskehamn och ledningscentral – och farhågor luftas om en kinesisk militarisering.

Telegram från TT / Omni
17 okt. 2019, 16.51

Michael Salini, en 46-årig näringsidkare på ön med cirka 1 000 invånare, har samlat in namnunderskrifter i protest mot uthyrningen av Tulagi till China Sam Enterprise Group som ägs av kinesiska staten.

– De kan inte bara komma och hyra en hel ö på det här sättet, säger han till New York Times.

Han befarar att Tulagi militariseras.

Närmandet till Kina innebär att Salomonöarna bryter med Taiwan. Även Australien och USA ser risker för försämrade relationer med centralregeringen i huvudstaden Honiara.

Expanderar militärt

Kinas och Salomonöarna relation har dock inte varit helt friktionsfri: Honiaras Chinatown lamslogs av upplopp och vandalism efter anklagelser om kinesiskt röstköp i samband med parlamentsvalet 2006, vilket experter ser som startskottet på en starkare kinesisk positionering i Oceanien.

– Kina expanderar sina militära inrättningar i södra Stilla havet och är på jakt efter vänligt sinnade hamnar och flygplatser liksom andra växande makter har gjort före dem, säger Anne-Mary Brady, professor och Kinaspecialist vid University of Cantenbury i nyzeeländska Christchurch.

"Bredare partnerskap"

Salomonöarnas utrikesminister Jeremiah Manele anser att närmare band till Kina är nödvändiga.

– Utvecklingsutmaningarna för vårt land är enorma. Vi behöver ett bredare partnerskap med länder, även Kina, säger han.

Jonathan Pryke, expert på Stillahavsregionen vid Low Institute i Sydney i Australien, befarar att det nya avtalet med Kina kommer att innebära inhemska problem för den fattiga önationen.

– Vad som oroar med det nya kinesiska engagemanget är att det genomsyras av att få med sig eliten och korruption, säger han till New York Times.