Kinakrisen: Linde gläds över fullt EU-stöd

I ett stöduttalande till TT utlovar EU-kommissionen fortsatt "full solidaritet" med Sverige i fallet Gui Minhai.

– Oerhört positivt. Vi står inte ensamma, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Telegram från TT / Omni
18 nov. 2019, 15.09

Den kinesiskfödde Gui Minhai blev svensk medborgare 1992. Han sitter fängslad i Kina sedan 2015.

Kina har kallat den svenska linjen kring den fängslade förläggaren Gui Minhai "ett allvarligt misstag". Måttet rågades i fredags när kulturminister Amanda Lind (MP) deltog vid Svenska Pens utdelning av Tucholskypriset till Gui Minhai i dennes frånvaro.

Ceremonin föregicks av hot från Kina, som via ambassadör Gui Congyou i Stockholm uppgav att svenska regeringsföreträdare skulle portas från Kina om de medverkade.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade inför prisceremonin att det inte var aktuellt att falla för Kinas hot och upprepade beskedet på måndagen.

– I Sverige har vi åsiktsfrihet, då får man tycka olika, sade han TT i samband med ett besök i Skara.

Oförändrad strategi

Frågor om hur Sverige kommer att agera efter Kinas hot hänvisar Löfven till utrikesdepartementet (UD).

– Vi fortsätter att uttrycka att vi tycker att de här påtryckningarna på Sverige är mycket allvarliga, säger Ann Linde i telefon från ett besök i Nordmakedonien.

Den kinesiske ambassadören har upprepade gånger kallats upp till UD när Sverige ansett att Kina har klivit över gränsen för vad som är interna svenska angelägenheter.

– Vi ser inget alternativ till att fortsätta påpeka detta oerhört tydligt. Och det har vi gjort också i Peking, säger Ann Linde.

I ett uttalande till TT:s Brysselkorrespondent ger EU-kommissionen ett helhjärtat stöd –"full solidaritet" – till Sverige i Gui Minhai-ärendet.

Peking upprepar

Kina upprepade på måndagen att det var fel av kulturminister Lind att närvara vid Svenska Pens prisutdelning, rapporterar SVT Nyheter

– Gui Minhai har behandlats enligt kinesisk lag och har brutit mot den. Kina kräver respekt för sin suveräna lagstiftning, sade en talesperson till SVT.

Ann Linde igen:

– Vi har en annan uppfattning. Svenska Pen har full frihet att dela ut pris vem man vill utan påtryckningar och svenska kulturministrar har i alla år delat ut Svenska Pens Tucholskypris. Det fanns ingen anledning att gå till väga på något annat sätt det här året.

Hyllar enad front

Också EU-kommissionen förväntar sig att den svenske 55-åringen omedelbart släpps.

– Det är oerhört positivt att EU fortsätter, precis om de har gjort hela vägen, att kräva att Gui Minhai ska frisläppas, säger Ann Linde.

– Vi har en gemensam Kinapolitik i EU och det här uttalandet från EU är naturligtvis mycket positivt. Vi står inte ensamma i att kräva en frigivning av Gui Minhai så att han kan återförenas med sin dotter och sin familj.

Bakgrund: Statshemligheter i bokhandeln

Den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai anklagades för ett trafikbrott i Kina, som ska ha skett 2003.

Han greps i Thailand 2015, och året efter sågs han i kinesisk tv erkänna det påstådda brottet, och har därefter avtjänat ett straff för detta.

Han har dock gripits igen, denna gång påstås han ha avslöjat kinesiska statshemligheter.

2012 startade Gui Minhai ett förlag i Hongkong som bland annat ger ut böcker som är förbjudna i Kina om det styrande Kommunistpartiet. Han drev även en bokhandel.

Nyligen tilldelades Gui Minhai Tucholskypriset i sin frånvaro av Svenska Pen.

Fakta: EU:s stöduttalande

TT har frågat EU-kommissionen om synen på uttalandena från Kinas Sverige-ambassadör i fredags. En talesperson för EU-kommissionen lämnade ett skriftligt svar:

"Vi har kontakt med svenska myndigheter och står i full solidaritet med dem i det här fallet."

"EU:s position när det gäller den fängslade EU-medborgaren Gui Minhai är klar. Vi har upprepade gånger i såväl bilaterala kontakter som internationella sammanhang uttryckt att vi förväntar oss att han omedelbart släpps och vi fortsätter att göra det."

"EU förväntar sig att Kina upprätthåller nationella och internationella krav och respekterar mänskliga rättigheter, inklusive genom att garantera rättvisa rättegångar och utredningar av rapporterade fall av godtyckliga gripanden, övergrepp och tortyr."

Källa: EU-kommissionen