Foto: Mats Andersson/TT

Klass 3-varning för snö i Västerbotten

SMHI har utfärdat en klass 3-varning – den högsta varningsnivån – för snö som kan leda till mycket kraftig drivbildning i Västerbottens län kustland.

De senaste dagarnas besvärliga väder med stora mängder snö och hårda vindar i norra Sverige ser ut att fortsätta de närmaste dagarna.

Telegram från TT / Omni
22 jan. 2021, 04.13

Under fredagen och lördagen rör sig ett nytt lågtryck norrut längs Norrlandskusten – vilket gör att de senaste dagarnas tuffa väderläge i området ser ut att fortsätta även under det kommande dygnet.

– Vi kan ha ytterligare ett jobbigt dygn framför oss, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning, den högsta varningsnivån, i Västerbottens län kustland för snöfall som kan ge mycket kraftig drivbildning. SMHI har även utfärdat klass 2-varningar i Västernorrlands län och Norrbottens läns kustland för snöfall som kan ge kraftig drivbildning.

Kan ställa till problem

Utöver stora snömängder varnar SMHI även för hårda vindar i fjällen och till havs – vilket kan ställa till med ytterligare problem på de redan hårt drabbade vägarna i landets norra delar.

– Längs med Norrlandskusten kan en frisk ostlig vind i kombination med snöfallet ställa till med problem som snödrev och drivbildning – vilket vi redan under torsdagen såg i delar av Norrland. I inlandet väntas inte lika kraftig vind eller lika stora snömängder, men även där kan vi nog se en viss drivbildning, säger Therese Fougman.

Det nya lågtrycket väntas ligga kvar till och med lördag morgon – medan snön kan fortsätta att falla över Västerbottens och Norrbottens län även under lördagsdygnet, men då i mindre mängd.

Redan under torsdagen varnade Trafikverket för ett besvärligt trafikläge – en varning som ligger kvar under fredagen – och avrådde då trafikanter från ”icke nödvändiga resor”. Även tågtrafiken påverkas av väderläget och ett flertal järnvägssträckor i de drabbade områdena har stängts av.

Många elavbrott

Det tuffa väderläget har också orsakat flera stora strömavbrott och vid 19.45-tiden på fredagskvällen uppgav elbolaget Eon att 539 hushåll i Västernorrlands län och 581 kunder i Jämtlands län saknade ström.

De senaste dagarnas snöoväder har också lett till att elbolaget under fredagen kommer att få förstärkning i form av personal, bandvagnar och helikoptrar för att kunna hjälpa drabbade kunder, skriver Eon.

"Det utmanande läget gör att vi ännu en gång har gått ut till våra kunder och erbjuder hotell för de som enligt prognos inte får strömmen tillbaka i dag", säger Lena Berglund på Eon i ett mejl till TT.

Det faktum att ett nytt snöoväder nu drar in över landets norra delar gör att det redan besvärliga läget för elförsörjningen riskerar att fortsätta under de närmaste dagarna, enligt Therese Fougman.

– I södra Norrland ligger temperaturen nu på plus, men med ett intensivt snöande sjunker den troligen, vilket kan fortsätta att ställa till det för elförsörjningen. Så vi kan ha ytterligare ett jobbigt dygn framför oss, säger hon.

Hemvärnet hjälper till

Hemvärnet i Medelpad hjälper hemtjänsten att nå ut till brukarna genom att låna ut bandvagnar, rapporterar SVT Västernorrland.

– Vi har haft bandvagnar ute på fem platser i Medelpad, säger Daniel Zetterqvist i hemvärnets Medelpadsbataljon till SVT Västernorrland.

– Jag tycker att man kan nyttja våra resurser bättre när det är snöoväder, säger Zetterqvist.

Varningsklasser

Varning klass 1: Besvärligt väder

Innebär vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner. Hit hör exempelvis snöfall, plötslig ishalka, stora regnmängder eller kraftig åska.

Varning klass 2: Mycket besvärligt väder

Kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Hit hör bland annat stormbyar och mycket stora regnmängder och mycket kraftig åska.

Varning klass 3: Extremt väder

Kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Till denna kategori hör stormbyar och orkanbyar (minst 33 meter/sekund).

Källa: SMHI