Klimatprotest mot växande köpfest

Köpfest i butikerna – men klimatprotest på gatorna. Samma dag som handelns Black Friday hölls demonstrationer världen över för att rädda jordens klimat.

– Det är sorgligt att konsumtionen fortsätter öka, säger Valdemar Möller, demonstrant i Göteborg.

Telegram från TT / Omni
29 nov. 2019, 06.50

Klimatrörelsen Fridays for future höll manifestationer på cirka 130 platser i Sverige under fredagen. Rörelsen hade utlyst en global "strejk" inför FN:s klimattoppmöte COP25 i Madrid som startar på måndag, med krav om att Parisavtalet ska hållas.

I Göteborg deltog tusentals personer i ett demonstrationståg till Gustaf Adolfs torg – strax intill den shoppingtäta stadsdelen Nordstan, där Black Friday bildade upptakt till julhandeln.

– Det största hindret för att rädda klimatet är att företag och politiker inte tar ansvar, säger Valdemar Möller.

Folkrörelse

I demonstrationens talkörer hördes "Internationell solidaritet – vi har bara en planet" och "Vad vill vi ha – klimaträttvisa". Bland många banderoller och skyltar fanns paroller som "Ändra systemet, inte klimatet" och "För Grrreta – mot sega gubbar".

– Jag är väldigt orolig för klimatet, och hoppas mycket på en stark folkrörelse, som redan är på gång. Vi behöver jaga igång politikerna, säger Katarina Jansén, demonstrant på Gustaf Adolfs torg.

"Nytt system"

Dan Claesson, nybliven pensionär, höll upp en jordglob på väg att sjunka ihop.

– Det måste till ett nytt system, en helt annan ekonomi, säger Claesson om hur klimatkrisen kan lösas.

Demonstranterna tog tydligt avstånd från Black Friday, den amerikanska rea- och shoppingdagen som enligt Svensk Handel blivit allt mer populär i vårt land på senare år.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån Reuters att butiksköerna på Black Friday i USA blivit kortare, kanske för att allt fler inköp görs via nätet.

Fakta: Demonstranternas krav

Här är demonstranternas krav under den globala klimatstrejken:

Att begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer.

Klimat- och miljörättvisa för alla.

Att följa Parisavtalet.

Att politiker lyssnar på klimatforskningen.

Källa: Svenska Fridays for future