Knutbyfallet: "Det var synd om den som slog"

Medlemmar som ansågs upproriska eller "fel" kunde tillrättavisas med örfilar, slag eller sparkar.

Efter de omtalade skotten i Knutby ska en bestraffande våldskultur ha tagit vid inom församlingen.

På tisdag inleds förhandlingen mot tre före detta pastorer som åtalats för bland annat misshandel.

Telegram från TT / Omni
12 jan. 2020, 07.21

Trots att hon fick kämpa för att inte reagera på smärtan värjde hon sig aldrig när hon blev slagen av "Kristi brud". Det var inte tillåtet att försöka skydda sig.

"Hon tog emot våldet eftersom det var vad hon lärt sig att hon skulle göra annars var man 'upprorisk' och 'fel'".

Så beskriver en kvinna det i förhören under förundersökningen mot tre personer i Knutbyförsamlingens ledning, som i våras åtalades för olika brott. En är Åsa Waldau, som i församlingen sågs som Kristi brud och som blev rikskänd i samband med morddramat i Knutby 2004. De händelser som med start på tisdag ska tas upp i Uppsala tingsrätt ägde rum betydligt senare, mellan 2014 och 2016.

Gaffel i handen

Åsa Waldau, som i dag har ett annat efternamn, har åtalats för misshandel mot sex församlingsmedlemmar. En kvinna ska exempelvis ha fått sitt huvud dunkat mot ett skåp och blivit dragen i håret så tussar lossnade. En annan kvinna har vittnat om hur hon blivit biten i ansiktet och fått en gaffel stucken i handen. Åsa Waldau förnekar brott. Hennes advokat Ester Andersson Zandvoort har avböjt att kommentera.

De två andra åtalade är tidigare pastorn Peter Gembäck och en 49-årig man, som också han varit pastor i församlingen. Gembäck är den som hösten 2017 gick till polisen och anmälde missförhållandena inom församlingen – också sina egna brott – vilket ledde fram till åtalet.

Peter Gembäck själv anklagas för misshandel och olaga tvång sedan han slagit en församlingsmedlem och tryckt ned honom på marken, gripit tag i hans hår och tvingat honom att krypa.

Utnyttjade utsatthet

Den 49-årige mannen åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot en då 17-årig flicka. Mannen "utnyttjade sin särställning i ett trossamfund samt NN:s ungdom och utsatthet", står det i stämningsansökan. Han nekar till brott. Den unga kvinnan säger i förhören att hon ville följa hans vilja, och inte bli betraktad som "fel".

Just att vara "fel" är ett uttryck som återkommer gång på gång i förhören med församlingsmedlemmarna. Enligt åklagaren fanns en bestraffande våldskultur inom församlingen – den som inte lydde ledningen och var "fel" eller "upprorisk" kunde skällas ut och tillrättavisas både med våld och andra metoder.

En av målsägarna berättar att de blev intalade att detta var bra för dem, och att det var den som utförde tillrättavisningen som led.

"Det var synd om den som slog, att slå den som behövde bli slagen. Det var skam att göra så att någon behövde slå den andra", berättar han i förhören.

Ville upphöja

Flera personer uppger också hur församlingsmedlemmar passat upp på Åsa Waldau, och hur de med tiden blivit beordrade att skänka tionde, alltså tio procent av sina inkomster, till henne i stället för till församlingen.

I förhören säger Åsa Waldau själv att hon måste stå för de fel hon gjort mot medlemmarna, men pekar samtidigt på att det var många runt omkring henne som pressade på och ville upphöja henne. De var flera som var med och byggde upp miljön. Flera av de inblandade i målet ingick i det som kallades "bordet", den innersta kretsen kring Waldau.

"Vi var ett och vi var en enad skara och att kasta allt det här på mig är inte rättvist, det är inte sanningen”, säger hon.

Huvudförhandlingen beräknas vara klar den 4 februari. Åklagaren har begärt att den ska hållas bakom stängda dörrar, något rätten kommer ta ställning till första dagen.

Fakta: Detta har hänt i Knutby

Den 10 januari 2004 hittades pastorn Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.

Händelsen ledde till att strålkastarljuset riktades mot den Filadelfiaförsamling som Fossmo tillhört, där också pastorn Åsa Waldau var en ledargestalt. Efterhand framkom uppgifter om gruppens speciella tolkning av Bibeln, där man tytt begreppet Kristi brud som att det var en person – nämligen Åsa Waldau. Hon slutade efter några år som pastor men hade fortsatt en mycket stark ställning.

I september 2017 polisanmälde en av församlingens pastorer, Peter Gembäck, olika händelser som ägt rum under 2010-talet. Det handlade om att Åsa Waldau, och han själv, misshandlat flera församlingsmedlemmar. En förundersökning inleddes som ledde fram till det åtal som nu ska prövas av Uppsala tingsrätt.

I december förra året beslutade Örebro tingsrätt att Helge Fossmos straff ska tidsbestämmas till 26 års fängelse. Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven våren 2021. Barnflickan släpptes fri 2011.

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Fakta: Åtalet mot Knutbyledarna

Tre tidigare pastorer står åtalade för brott:

Åsa Waldau (heter i dag något annat), 54, åtalas för flera fall av misshandel.

Peter Gembäck, 46, åtalas för misshandel och olaga tvång.

Man, 49, åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Totalt finns sex målsägare, fem kvinnor och en man.

Källa: Åklagarmyndigheten