Detta är en artikel från TT.

Kommuner trotsar regeringsbeslut om hemtjänst

Telegram från TT / Omni
20 June 2020, 13.02, uppdaterad 20 June 2020, 16.51

Regeringen säger nej till att låta kommuner neka sommargäster hemtjänst. Ett besked som upprör – och flera kommuner väljer att trotsa regeringens beslut.

– Vi kommer fortsätta att säga nej, säger Orusts kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) till TT.

På samma sätt resonerar Sotenäs kommun.

– Vi håller på linjen att neka hemtjänst tills vidare, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

Han menar att sommargäster som kräver insatser riskerar att leda till en extra belastning på en redan ansträngd vårdpersonal.

– I normala fall kan vi hjälpa alla men nu är det väldigt speciellt och vårdpersonalen har redan nu jobbat hårt, säger Abrahamsson.

Juridisk analys

Frågan om hemtjänst för sommargäster har varit omdebatterad under våren. Regeringen har pressats av både kommuner och riksdagens socialutskott att tillfälligt ändra lagstiftningen.

I onsdags gav regeringen däremot kalla handen till en ändrad lagstiftning, rapporterade Hallands Nyheter. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är en liknande åtgärd komplicerad och kräver en grundlig juridisk analys.

"En sådan förändring kan inte genomföras utan ett ordentligt beredningsunderlag och konsekvensanalys. De signaler jag fått under våren tyder även på att kommunerna själva lyckats lösa detta genom dialog", säger Hallengren i en skriftlig kommentar till TT.

Fel signaler

Att lösa problemet via dialog fungerar dock inte, enligt Catharina Bråkenhielm.

– Samtal räcker inte om man har ansökt om att få hemtjänst för att vara i sitt fritidshus. Vi samtalar alltid med personers hemkommuner för att veta vad personerna har för insatser i sin hemkommun, säger Catharina Bråkenhielm.

– Men nu när vi helst inte vill att de kommer hit räcker det inte med ett samtal för vi har inte makten att säga nej lagmässigt, fortsätter hon.

Dessutom, anser Bråkenhielm, skickar beskedet fel signaler.

– Vi ser ju invasionen av turister här nu och det känns inte jättebra att äldre, den gruppen vi ska värna, är mitt i allt det här. Det rimmar inte alls.

"Riktigt dåligt"

Bråkenhielm räknar med att det handlar om 50 till 100 personer, som inte är skrivna i Orust, som är i behov av insatser under sommaren.

Orust har tidigare nekat sommargäster hemtjänst och därmed brutit mot socialtjänstlagen – och det kommer man göra även i fortsättningen.

– För oss ändrar det här ingenting alls egentligen. Vi kommer fortsätta att säga nej, säger Bråkenhielm.

I Sotenäs uppskattas runt 25–30 sommargäster vara i behov av hemtjänst, vilket i detta läge kan innebära stora problem.

– Vår personal behöver fokusera på det vi redan har att hantera. De behöver få semester och ett sånt här beslut kan förändra det. Det är ett svårt pussel att lägga, säger Mats Abrahamsson.

Greger Bengtsson, samordnare inom äldreomsorgen på Sveriges Kommuner och Regioner, beklagar regeringens besked. Bengtsson uppger för Dagens Nyheter att han känner till ytterligare drygt 60 kommuner som säger nej till sommargäster.

– Det som kan hända då är att Inspektionen för vård och omsorg kan utdöma viten. Jag vet också att det har JO-anmälts, säger han till tidningen.