Detta är en artikel från TT.

Koranbränningar bakom terrorplaner mot Sverige

Telegram från TT / Omni
24 May 2023, 10.21, uppdaterad 24 May 2023, 17.08

Två bröder har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige.

– Vi har kunnat säkerställa att målet har varit en svensk kyrka, men vi kan inte gå in på detaljer om vilken eller var i Sverige den ligger, säger chefsåklagare Liddy Oechtering till TT.

Enligt Die Welt greps en 28-årig syrisk medborgare och hans fyra år yngre broder för ungefär en månad sedan i Hamburg respektive Kempten i Bayern, vilket tidningen Dagen var först i Sverige med att rapportera.

Den yngre brodern misstänks nu också ha varit direkt involverad i planer på ett eventuellt terrordåd. Enligt tidningen finns möjliga islamistiska motiv men utredarna ser ingen direkt koppling till terrorsekten IS.

– Utredarna har gått igenom e-post och chattar mellan bröderna kunnat se att det handlat om en svensk kyrka. Men utredningen pågår fortfarande. Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, säger chefsåklagaren Liddy Oechtering.

Hon bekräftar för TT att det också finns misstankar om terrorfinansiering. Bröderna ska ha bott i Tyskland i flera år och uppges inte ha något kriminellt förflutet.

Hittade sprängmedel

Vid tillslaget mot bostaden i Hamburg ska polisen ha hittat kemikalier och gödningsmedel, som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Fyndet i bostaden ska dock inte ha varit färdigt eller kunnat detonera, skriver Welt.

Båda bröderna greps för en månad sedan, men den yngre brodern som greps i Bayern häktades först under tisdagen. Därför kommer det att dröja innan fallet tas upp i domstol enligt chefsåklagaren.

– Eftersom båda för närvarande är häktade, men den ena bara sedan i går, kommer utredningen att ta längre tid. Jag kan inte säga något om när det kan bli aktuellt, säger Liddy Oechtering.

Fallet är det andra där personer grips för misstänkta terrorplaner, där koranbränningarna angetts som skäl. I början av april greps fem personer på flera platser i Sverige misstänkta för stämpling till terrorbrott. Männen bedömdes vara kopplade till våldsbejakande islamistisk extremism.

Planerna kopplades enligt Säpo till protesterna efter koranbränningen i januari, och redan i samband med gripandet bekräftade Säpo att det aktuella ärendet var ett av flera som man arbetade med efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari.

Säpo kommenterar inte

Uppgifterna om de gripna i Tyskland och planerna på ett terrordåd sägs komma från en utländsk underrättelsemyndighet.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till tyska myndigheter.

TT: Har ni haft kontakt med tyska myndigheter ?

– Vi går inte in på det. När det gäller vårt internationella samarbete så går vi inte in på hur det ser ut. Det är en del av vårt operativa arbete, säger Säpos presstalesperson Gabriel Wernstedt.

TT söker justitieminister Gunnar Strömmer (M) för en kommentar.

TT har också sökt Per Lindqvist, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. Han vill inte kommentera om det finns några utredningar om ärendet i Sverige.

Koranbränningarna i Sverige

Det är främst den dansk-svenska politikern och provokatören Rasmus Paludan som stått för koranbränningar i Sverige, men även andra aktörer har ansökt om tillstånd. Redan påsken 2022 inledde Paludan sina koranbränningar, vilket på flera platser ledde till våldsamma upplopp. Händelser i år:

21 januari: Rasmus Paludan håller en tillståndsgiven allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm, där han bränner Koranen. Enligt Paludan är syftet att ”markera lite yttrandefrihet” mot Turkiet. Protester mot Sverige bryter ut i Turkiet och flera andra länder.

1 februari: Säkerhetspolisen varnar för att den senaste tidens händelser, som koranbränningen utanför Turkiets ambassad, kan vara ”hotdrivande”. Terrorhotnivån höjs dock inte utan ligger kvar på en trea i den femgradiga skalan.

8 februari: Polisen nekar en koranbränning utanför Turkiets ambassad, med motiveringen att tidigare koranbränningar väckt starka reaktioner internationellt och att det påverkat hotbilden mot Sverige. Bakom ansökan stod kulturföreningen Apallarkerna.

16 februari: Den andra koranbränningen på kort tid nekas, den här gången utanför Iraks ambassad.

8 mars: Nationellt centrum för terrorhotbedömning skriver i sin helårsbedömning att Sverige gått från legitimt till prioriterat mål för terrorattentat.