Detta är en artikel från TT.

Kriminalitet och invandring i fokus för M

Telegram från TT / Omni
6 April 2019, 09.02, uppdaterad 6 April 2019, 09.56

Lag och ordning, klimat och miljö samt invandring blir Moderaternas huvudfrågor i EU-valet.

– Vi behöver mer europeiskt samarbete för att lösa de viktigaste samhällsfrågorna, säger partiets toppkandidat Tomas Tobé.

Till skillnad från KD så är huvudbudskapet inte att göra EU mer lagom igen. I stället betonas att det behövs mer av europeiskt samarbete.

– EU ska inte vara smalare, vassare, rundare, kortare eller längre. EU ska vara relevant, säger partiledaren Ulf Kristersson i ett tal på Sverigemötet.

Han gör sig lustig över Centerns budskap i en tidigare EU-valkampanj.

– Centerns oslagbara linje i en Europavalrörelse för inte så länge sedan var nja till EU. Det påminner om deras attityd till en borgerlig regering, säger Kristersson.

Kritik mot S

Han kritiserar också LO för att flörta med "brexit-nationalismen" med sin slogan Ta tillbaka kontrollen och Socialdemokraterna för att inte tydligt ta avstånd från sitt systerparti i Rumänien.

– Mest akut är situationen i Rumänien. Där utmanas rättsstaten på allvar – av Socialdemokraternas systerparti PSD. Men från Socialdemokraterna är det tyst. De är bra på att peka finger åt andra. Det är en riskabel Europapolitik. Och en hycklande inrikespolitik.

– Nu måste Socialdemokraterna klargöra: går de till val tillsammans med sitt rumänska systerparti? Eller gör de det inte? säger Ulf Kristersson.

Moderaterna kommer att sätta stort fokus på sin toppkandidat. ”Tomas Tobé ska göra Sverige tryggare” lovar partiaffischen.

Fyra områden ska lyftas fram i partiets kampanj.

Stoppa kriminella

Det handlar om gränsöverskridande brottslighet och terrorism. Hälften av alla bostadsinbrott i Sverige begås av utländska stöldligor, framhåller partiet.

– Vi ska stoppa den fria rörligheten för kriminella, säger Tomas Tobé.

Klimathot och miljöproblem blir en annan huvudfråga. Drygt 40 procent av elproduktionen inom EU sker genom förbränning av fossila bränslen.

– Vi vill dubbla EU:s satsning på kärnkraft, säger Tobé.

Fel prioriteringar

Den tredje frågan handlar om bristen på en fungerande invandringspolitik i Sverige och i Europa. Invandringen måste enligt Moderaterna bli mer kontrollerad och förutsägbar. EU:s yttre gräns ska stärkas och rätten till asyl ska prövas redan där.

– Om inte EU tar tag i frågorna om kriminalitet och invandringen, så kommer de att stå i vägen för allt annat inom EU, säger Tobé.

Den fjärde frågan för Moderaterna i valet blir den inbromsande tillväxten. EU gör i dag felaktiga budgetprioriteringar, enligt Moderaterna.

– Europa måste nu göra andra prioriteringar. Ska vi bygga framtidsoptimism i Europa kan vi inte ha ett fokus på att införa beskattningsrätt på EU-nivå eller att kraftfullt höja upp EU:s budget och fokus på omfördelning av bidrag mellan länder. Nu måste vi snarare fokusera på forskning, innovation och handel och företagande, säger Tomas Tobé.

Fakta: Moderaternas huvudfrågor

Gränsöverskridande brottslighet och terrorism

Klimathot och miljöproblem

Europa och Sverige saknar fungerande invandringspolitik

Inbromsande tillväxt

Källa: Moderaterna