Detta är en artikel från TT.
Ungdomar som reser över landet för att begå våldsdåd mot betalning är ”det nya normala”. Barnen som allt oftare är under 15 år värvas i nätforum som lockar tusentals medlemmar.
– Det är jävligt allvarligt och något vi behöver adressera, säger polisens operationsledare Erik Lindblad.
Skjutningarna och sprängningarna är på klart lägre nivåer än i fjol. Det ska dock inte tolkas som att våldsbenägenheten har minskat, enligt Erik Lindblad, operationsledare för Frigg, polisens särskilda insats mot gängvåldet.
– Vi ser en fortsatt jättehög efterfrågan på grova våldsbrott, säger han om de kriminellas försök att hitta personer som vill utföra skjutningar och sprängningar.
Att det grova gängvåldet än så länge varit på en lägre nivå kan delvis bero på att polisen blivit bättre på att upptäcka och avbryta brottsplaner, tror han.
Enligt polisens bedömning har 150 potentiella grova våldsdåd avvärjts bara i år. Många kopplas till barn som avvikit från hvb-hem, en miljö gängen länge utnyttjat.
I dag finns ett mycket tydligare fokus på dessa ungdomar, säger Lindblad.
– Tidigare var inställningen att barnet kommer nog tillbaka, vilket de nästan alltid gjorde. Men nu när de används som skyttar måste vi jaga dem på ett helt annat sätt.
Värvas från pojkrummet
Gängens fokus på institutionaliserade barn kan dock vara på väg att ändras, enligt Lindblad, som säger att man allt oftare ser ungdomar som bor hemma ta på sig uppdrag. En sådan utveckling skulle kunna försvåra arbetet med att upptäcka brottsplaner i tid.
Barnen – allt oftare under 15 år – värvas inte sällan in från andra orter, i stället för att komma från närområdet.
– Ja, min uppfattning är att det är det ”nya normala”, säger Lindblad.
Uppdrag med uppgifter om måltavla, vapen och betalning läggs ut i forum som kan liknas vid rena arbetsförmedlingar för mord. Efter påtryckningar från polisen stängdes nyligen en grupp på Telegram med tusentals medlemmar där kontrakt på mord och sprängningar annonserades ut.
Agera med kraft
Samhället måste agera med samma kraft mot digital rekrytering som den som sker i fysiska miljöer, anser Lindblad.
– Om en kriminell hade stått på ett torg och skrikit ut till 10 000 barn, ”mord, Malmö, 250 000 kronor, vem tar det?”, då är jag rätt säker på att samhället hade reagerat.
Det faktum att många av barnen är under 15 år försvårar, då så unga personer inte får hållas frihetsberövade av polisen.
– Det är rimligt, det är ju barn vi pratar om. Men utifrån vårt perspektiv är det ett bekymmer, säger Lindblad och säger att det finns exempel där barn misstänkta för grova våldsbrott körts hem.
Polisens operationsledare Erik Lindblad om...
... läget i konflikten inom Foxtrotnätverket som bröt ut 2023:
”De parter som ingår i det här, de har givetvis hög ambition att skada och ha ihjäl varandra. Den har inte minskat och jag tror inte att den kommer att minska.”
... svenska ungdomar som reser till Danmark för att begå våldsbrott:
”Det har lugnat sig betydligt. Det var som intensivast under våren och sommaren.”
... sociala mediers ansvar för gängens rekrytering av barn:
”De måste förstå att de är en del i det och ta socialt ansvar. Precis som en centrumägare kan sätta in ordningsvakter för att skapa trygghet behöver nog (Facebookägaren) Meta också göra det.”
... vad polisen bör bli bättre på:
”Vi måste öka vårt förmåga att vara närvarande på nätet. Och vi behöver göra en ambitionshöjning när det gäller att följa pengarna. Kan vi påverka den kriminella ekonomin kan vi vinna väldigt mycket.”