Foto: Jessica Gow/TT

Kronans revansch – stärks i krisen

När kraschen slog till som värst i mars tog kronan riktigt mycket stryk och föll, särskilt mot dollarn. Men sedan dess har den svenska kronan stärkts rejält – mycket tack vare att vår ekonomi ser ut att klara sig ganska bra i krisen.

Telegram från TT / Omni
26 juli 2020, 19.59

Den svaga kronan har präglat Sveriges ekonomi under flera år, och värst såg det ut i mitten av mars. Generellt ses små valutor som svaga i kristider, och investerarna flockades runt USA-dollarn. En svensk fick då betala runt 10:50 kronor för en dollar och 11:40 för en euro.

Medan sedan dess har kronan tagit revansch och förstärkts rejält. På söndagen kostade dollarn 8:82 och euron 10:28 kronor. En viktig faktor är att centralbanker runt om i världen sänkt räntan som ett svar på krisen, och därmed tagit sina räntor närmare svenska nivåer.

Men minst lika viktigt är att Sverige faktiskt klarat krisen ganska bra, sett till ekonomin.

– Ekonomin faller, men kanske inte lika mycket som på andra håll. Tillväxtmässigt har vi klarat oss något bättre. Vi har också goda förutsättningar att driva expansiv finanspolitik, det är ett bra utgångsläge för att hålla ekonomin skyddad, säger Anders Eklöf, valutastrateg på Swedbank.

Presidentval oroar

Den svenska kronan brukar klassas som en cyklisk valuta, vilket betyder att den stärks i goda ekonomiska tider. Dessutom är den inte kopplad till den av pandemin hårt drabbade oljesektorn, vilket fick den nederländska banken ING att redan i maj flagga för att kronan kommer stärkas.

Den stora förloraren på valutamarknaden de senaste månaderna har varit dollarn, som alltså försvagats rejält mot kronan men även mot euron.

– Dollarn gick starkt när Europa drabbades hårdast av pandemin, nu är läget det omvända när spridningen är högre i USA. Dessutom har Europa tagit sig samman och levererat ett återhämtningspaket, säger Anders Eklöf, och refererar till det stimulanspaket på 750 miljarder euro som EU kom överens om förra veckan.

Dessutom oroar ett kommande presidentval.

– Marknaden tittar framåt och skyr osäkerhet, presidentvalet kan väga på dollarn nu, säger Anders Eklöf.

Vaccinhopp stärker

Även kronans värdering bygger på förutsägelser om framtiden – och i och med att det är en cyklisk valuta väntar sig marknaden ekonomiskt bättre tider.

– Med stimulanspaket på plats och förhoppningar om ett vaccin längre fram har marknaden prisat in ett scenario när tillväxten återhämtar sig. Den typen av förväntningar bidrar till att stärka kronan, säger Anders Eklöf.

TT: Hur påverkar en starkare krona Sveriges ekonomi?

– Om kronan stärks snabbt blir problemet med att få upp inflationen större, och vår konkurrenskraft kan påverkas. Men det är inte vad svenska företag och Riksbanken borde oroa sig mest för nu, det absolut viktigaste är att rätt stödåtgärder är på plats för att klara krisen, säger Anders Eklöf.