Kurz: Varje social kontakt är en för mycket

Österrike går in i en total nedstängning för att stävja stigande smittotal. Från och med tisdag väntar tre veckors isolering för befolkningen.

Telegram från TT / Omni
14 November 2020, 12.08, uppdaterad 14 November 2020, 19.39

Österrike går in i en total nedstängning för att stävja stigande smittotal. Från och med tisdag väntar tre veckors isolering för befolkningen.

De nya, tuffa restriktionerna gäller till den 6 december, meddelar förbundskansler Sebastian Kurz vid en presskonferens.

Han vädjar till medborgarna att försöka minska umgänget till en enda person om möjligt.

– Varje social kontakt är en för mycket, säger han enligt nyhetsbyrån APA.

Det utegångsförbud som tidigare gällde mellan åtta på kvällen och sex på morgonen utvidgas nu till att gälla hela dagen, med undantag för nödvändiga inköp och motion. Alla icke nödvändiga butiker måste stänga, och inom tjänstesektor tvingas exempelvis frisörer och massörer att upphöra med verksamheten.

De som kan arbeta hemifrån ska göra det. Dessutom ska all undervisning, även för små barn ske på distans.

De nya reglerna, som delvis läckte till medier redan på fredagen, har i Die Presse kallats för en "marsliknande lockdown". Beskrivningen syftar på vårens hårda regim, då österrikarna bara fick lämna hemmet för att jobba, köpa mat eller medicin eller hjälpa andra.

Enligt Kurz skärps restriktionerna då tidigare åtgärder inte räckt för att hejda coronautvecklingen i landet, skriver APA.