Detta är en artikel från TT.

Kvinna döms till fängelse för krigsförbrytelse

Telegram från TT / Omni
29 March 2023, 09.11, uppdaterad 29 March 2023, 12.08

En 35-årig kvinna har stått åtalad för att ha delat bilder på döda och lemlästade kroppar under sin tid i Syrien. Nu döms hon till fängelse för krigsförbrytelse.

Göteborgs tingsrätt dömer kvinnan till tre månaders fängelse för att ha poserat vid skändade kroppar som placerats ut av terrorgruppen IS i den syriska staden Raqqa 2014. Kvinnan ska även ha publicerat bilderna på sociala medier med kränkande kommentarer, framgår det av domen.

”I sina inlägg hade kvinnan skrivit nedsättande kommentarer om personerna på bilderna och gett uttryck för att de förtjänat vad de utsatts för”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Kvinnan, som är från Göteborg, ska ha rest till Syrien 2012 och anslutit sig till terrorgruppen efter att ha befunnit sig i landet en tid. Hon hävdar själv att hon inte reste till Syrien för att ansluta sig till IS, men blev kvar och återvände till Sverige 2017, rapporterar bland annat Göteborgs-Posten.

Enligt tingsrätten har kvinnan ”på ett tydligt sätt uttryckt sin sympati med IS agerande”. Förutom fängelse döms kvinnan även för hot mot tjänsteman och grovt förtal för att ha spridit bilder och namn på sociala medier på socialsekreterare och anklagat dem för kidnappning av muslimska barn. Detta skedde i samband med att den nu dömda kvinnans barn omhändertogs.

Kvinnan förnekar brott.