L-förslag: Ny yrkesskola och bidragstak

Det är för svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige tycker Liberalerna. För att minska långtidsarbetslösheten föreslår de ny yrkesskola i bristyrken, bidragstak och sänkt skatt på arbete.

Telegram från TT / Omni
20 July 2021, 12.17, uppdaterad 20 July 2021, 13.16

Det är för svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige tycker Liberalerna. För att minska långtidsarbetslösheten föreslår de ny yrkesskola i bristyrken, bidragstak och sänkt skatt på arbete.

Över en halv miljon är arbetslösa, en stor del är unga och utrikesfödda och Sverige riskerar att snart ha 200 000 långtidsarbetslösa, säger Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson Arman Teimouri på en pressträff.

– Incitamentet att hitta en egen försörjning måste öka, säger han.

Liberalerna föreslår att skatten på arbete under en tioårsperiod ska sänkas till en nivå som ligger i linje med övriga nordiska länder. Reformen skulle innebära att skatter och avgifter för en heltidsanställd minskade med i genomsnitt 2 000 kronor totalt sett per månad för löntagare och arbetsgivare.

Arbetar för lite

Arman Teimouri menar att det inte alltid lönar sig att jobba fler timmar i Sverige eftersom skatterna är så pass höga.

– Sänkt skatt för arbetsgivare gör det mer intressant att erbjuda fler timmar, och för löntagare att ta fler timmar för att de tjänar på det. Det tror jag är viktigt för att fler ska ha ett arbete att gå till, säger han.

TT: Menar du att timanställda tackar nej till fler timmar för att man då får betala mer skatt?

– Alla incitament till att få människor att jobba mer måste vara intressant för Sverige.

Genom en ny yrkesskola som utgår från bristyrken som undersköterska, golvläggare och personlig assistent, vill Liberalerna öka möjligheterna för dem som har allra svårast att komma i jobb.

Väljer bidrag

Staten ska vara huvudman och yrkesskolan ska vara öppen för dem som saknar gymnasiekompetens. Vad det kommer kosta har Liberalerna ingen information om ännu.

Det tredje förslaget handlar om att införa ett bidragstak som hindrar ett hushåll från att få flera olika bidrag som tillsammans överstiger en viss summa, ett exempel hämtat från Danmark.

Enligt Arman Teimouri gör möjligheten att leva på bidrag att människor väljer bort att ta ett jobb.

TT: Hur många är det som väljer bidrag trots att de skulle kunna få ett jobb?

– Från Liberalernas perspektiv är en, en för mycket. Det finns inte statistik på det men vi vet att det finns, säger han.

Vilka bidrag som ska omfattas är dock otydligt. Liberalerna vill först se en utredning för om till exempel barnbidrag ska ingå, enligt Arman Teimouri.