Foto: Stina Stjernkvist/TT

Längre resor för tiotusentals tågresenärer

I helgen får 70 000 resenärer beväpna sig med tålamod när en av Sverige mest trafikerade sträckor stängs av för underhåll: "getingmidjan" mellan Stockholms central och Stockholm södra.

– Sker det någonting på den här sträckan får det följdeffekter på hela Sveriges järnvägsnät, säger Lena Backe vid Trafikverket.

Telegram från TT / Omni
14 okt. 2019, 18.58

I stort sett alla tåg till och från södra Sverige passerar den så kallade getingmidjan. Helgens avstängning påverkar alla resenärer som reser via Stockholms central mellan fredag 18 oktober klockan 22 och måndagen 21 oktober klockan 05.

– Vi vänder alla fjärr- och regionaltåg vid antingen Stockholm södra, Flemingsbergs station eller Södertälje hamn. Vi hänvisar i stället till pendeltåget in till centralen i Stockholm. Vissa tågbolag har valt att i stället sätta in bussar. Både buss- och bytestider framgår på biljetten, säger Lena Backe, tillförordnad projektchef på Trafikverket.

Detsamma gäller om man reser söderut från Stockholms central.

Helgens underhåll är en del av ett större projekt för att rusta upp den två kilometer långa getingmidjan. Två somrar i rad har getingmidjan varit avstängd i åtta veckor. Det ska ske även nästa sommar och också till påsk kommer sträckan att stängas av för underhåll.

– Det är färre resenärer när folk inte jobbar och det är helg, säger Lena Backe.

Genom att byta brobanorna och reparera betongkonstruktioner i tunnlarna räknar Trafikverket med att getingmidjan får en ny teknisk livslängd på 80 år.