Foto: Geir Olsen/NTB scanpix/TT

Långt efter Johaug – blickar mot Tour de Ski

Charlotte Kalla har tagit både OS- och VM-guld på tio kilometer fritt.

Men i världscuptävlingen i Davos var den 32-åriga svenska skidstjärnan långt ifrån toppen – på tionde plats, en minut och 19 sekunder efter Therese Johaug som vann.

– Sekunderna rullade fort, säger Kalla till SVT.

Telegram från TT / Omni
15 dec 2019, 11.50

Therese Johaug fortsätter att dominera fullständigt i individuella distanslopp den här säsongen. På tio kilometer i fri stil i Davos vann norskan med 30,6 sekunder före landsmaninnan Heidi Weng på andra plats och 36,4 sekunder före amerikanskan Jessica Diggins på tredje. 31-åriga Johaug har vunnit samtliga individuella distanslopp i damernas världscup den här säsongen.

Charlotte Kalla, som tog OS-guld 2010 och VM-guld 2015 på tio kilometer fritt, blev bästa svenska på tionde plats, en minut och 19 sekunder efter Johaug och över 40 sekunder från en pallplats.

– Jag försökte att hålla en jämn fart hela vägen, men sekunderna rullade på fort mot täten, säger Charlotte Kalla till SVT och fortsätter:

– Det kändes inte så där rappt. Jag försökte ha ett minne hur det kändes i Gällivare (Sverigepremiären i november), men det är väldigt olika karaktärer på banan. Nu blir det fokus på träning innan Tour de Ski.

Moa Lundgren blev näst bästa svenska på 24:e plats.

– Det skulle vara fint om jag började orka åka även nästa fem kilometer. I dag försökte jag hålla en jämn fart. Sedan tror jag att de som hade mer kvar på slutet, jag hade liksom inte något överskott utan jag körde samma (tempo), de drog nog ifrån på andra varvet, säger 21-åringen till SVT.