Detta är en artikel från TT.

Lena Endre: Äldre generationer borde skämmas

Telegram från TT / Omni
24 January 2020, 10.00

Smältande isar, kritik mot oljeborrning och en politisk maktkamp på Grönland.

Klimatkrisen inspirerade Lena Endre till thrillern "Tunn is" – långt innan Greta Thunberg började skolstrejka och Donald Trump ville köpa ön.

"Tunn is" är ett spänningsdrama som utspelas på Grönland, mitt bland politiker och oljelobbyister, där flera olika intressen möts.

Fröet till serien såddes när skådespelaren Lena Endre för sju år sedan besökte ett seminarium för ursprungsbefolkningar i Kiruna. Därefter lyssnade hon på ett samtal med Arkiska rådet, i egenskap av Greenpeace-ambassadör. Hon kontaktade producenten Søren Stærmose, som började arbeta fram ett förslag till en serie.

– Jag kände att "gud vad jag vill göra någonting om det här": Arktis, spänning, militär, klimat och politik. Jag är så enormt less på alla polisserier och styckade kvinnokroppar. Jag står inte ut med en till film om uppstyckade kvinnokroppar! säger Lena Endre.

Trumps utspel – "bra pr"

Det skulle dröja lång tid för projektet att bli av, någonting som Lena Endre i dag är glad för. Klimatfrågan tas på större allvar nu jämfört med för sex år sedan, menar hon. Samtidigt har intresset för Grönland ökat ur ett politiskt perspektiv. Inte minst i och med att USA:s president Donald Trump i augusti förra året twittrade att USA ville köpa ön i ishavet.

– Vi hade inte kunnat ha en bättre pr-byrå, konstaterar Lena Endre.

Serien följer bland annat den gravida Säpo-agenten Liv (Bianca Kronlöf), vars man (Alexander Karim) försvinner när ett forskningsfartyg blir attackerat. Bianca Kronlöf låg i hårdträning inför rollen med olika pass fem dagar i veckan och kurser i vapenhantering. Hon gick från att knappt kunna göra armhävningar, till att klara 70 på rad.

–  Min farbror började garva när jag sade att jag skulle spela en Säpo-agent, "du är ju bara en liten sticka". Jag tänkte att gubbar skulle ha den här fördomen om min kropp, och att jag behövde motarbeta det, säger hon.

"Någonting är väldigt fel"

Lena Endre, som spelar Sveriges utrikesminister, förberedde sig i sin tur med en tredagarspraktik hos Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström. I serien framställs Lena Endres rollfigur som en minister som brinner för klimatfrågor, men i verkligheten tycker både Lena Endre och Bianca Kronlöf att politikerna måste ta större ansvar.

– Jag förstår att man får klimatångest om man tänker "jag måste lösa den här situationen". Det går inte. Man kan lösa vissa saker, som hur det ser ut i ens kvarter. Men någonting är väldigt fel på hur man pratar om klimatfrågan, att det ligger på individnivå, säger Bianca Kronlöf.

Lena Endre passar även på att hylla Sveriges just nu mest kända 17-åring.

– Vi har lilla Greta som är en otrolig spjutspets, titta vad den människan har gjort och fått upp på agendan. Miljontals barn demonstrerar världen över. Gud vad äldre generationer borde skämmas, säger Lena Endre.

Fakta: "Tunn is"

Spänningsdramat "Tunn is" är regisserad av Cecilie Mosli.

Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson och Johann Ævar Grimsson har skrivit manus.

Lena Endre spelar Sveriges utrikesminister. Bianca Kronlöf spelar den gravida Säpoagenten Liv, som måste rädda sin make efter att ett forskningsfartyg attackerats av okända gärningsmän. I rollerna syns också Alexander Karim, Johannes Bah Kuhnke, Angunnguaq Larsen och Iben Dorner.

"Tunn is" har premiär den 3 februari på C More och TV4.